Val d’Aran

 

Val d’Aran of Aran in Spanje is een vallei in de Spaanse Pyreneeën in de regio Catalonië, de hoofdstad van de streek is Vielha. Aran grenst in het noorden aan Frankrijk, in het westen aan de Spaanse regio Aragon, ten zuiden ligt het nationale park Aigüestortes. De Vallei van Aran heeft een oppervlakte van 633 vierkante kilometer en circa 10.000 inwoners. De streek is bereikbaar via de Vielha tunnel, een verkeerstunnel in het noordwesten van Catalonië.

Val d’Aran is in de zomermaanden een mooie toeristische bestemming om te wandelen.

In de winter is de omgeving van Baqueira-Beret in de vallei het tweede grootste skigebied in de Pyreneeën, na Grandvalira in Andorra, en het grootste skigebied van Spanje.

 

 

De Vallei van Aran is een mooie groene vallei met bossen, riviertjes, meertjes en watervallen, in het gebied liggen ook een aantal dorpen en er zijn verschillende monumenten zoals kerken en molens. In de streek ligt ook het Val d’Aran museum en een ecomuseum. Er zijn goede wandelroutes in de vallei langs de dorpjes, de kerken en door de bergen. De in totaal 19 gemarkeerde wandelroutes zijn onderverdeeld in drie categorieën, de gemakkelijke routes over redelijk vlak terrein met goede wandelpaden. De gemiddelde wandelroutes in heuvelachtig terrein en met historische wandelpaden en de zwaardere routes langs de meren van Restanca of de Colomers met meer hoogteverschillen.

 

 

Er zijn ook een aantal mountainbike routes en de fietsen zijn in de omgeving te huur. In Bossost ligt het Aran park, een fauna park met de Iberische lynx, beren, wolven en herten, waar de dieren bijzonder veel ruimte hebben en geobserveerd kunnen worden. Er zijn een aantal activiteiten voor gezinnen met kinderen zoals paardrijden, gemakkelijke wandel- of mountainbike routes, boogschieten, raften en canyoing in de rivierkloven. 

 

 

Het Val d’Aran museum is een etnografisch en antropologisch museum in Vielha. Het is een groot museum met vier verdiepingen met tentoonstellingen over het leven in de vallei en archeologische vondsten uit het gebied.

Het ecomuseum ligt in het dorp Vilamos waar ook de romaanse kerk Santa Maria is te zien.

 

 

In de vallei liggen berghutten, hostels, hotels en appartementen voor een actieve vakantie in dit mooie natuurgebied. In de hoofdplaats Vielha aan de straat Sarriulera 10 is een toeristen informatie kantoor met info over alle mogelijk activiteiten in de zomer of in de winter.

 

Vanuit Nederland worden er ook verschillende soorten vakanties georganiseerd zoals wandelreizen of rondreizen naar de indrukwekkende Spaanse Pyreneeën.