Vall de Boi

 

Vall de Boi Spanje

Vall de Boi ligt in provincie Lleida in de regio Catalonië in het noorden van Spanje. Vall de Boi is een smalle vallei met een aantal dorpen in de Pyreneeën. In elk dorp staat een Romaanse kerk, de negen Catalaans Romaanse kerken van Vall de Boi zijn een werelderfgoed. De vallei heeft de dichtste concentratie van Romaanse bouwkunst in heel Europa.  

 

 

 

 

Catalaans – Romaanse kerken van Vall de Boi

 

De negen Catalaans-Romaanse kerken staan langs oude handelsroutes en pelgrimsroutes. De kerk Sant Climent de Taull ligt tussen de dorpen Boi en Tahull (Taull), de kerk werd ingewijd in 1123 en het is architectonisch gezien de meest opvallende kerk van Vall de Boi. De kerk is gebouwd van granieten blokken met decoratieve elementen van puimsteen, de toren van zes verdiepingen heeft op elke verdieping fraaie boogramen.

 

 

De kerk Santa Maria de Taull ligt in het dorp Tahull, de fresco’s van deze kerk zijn te zien in het Museum voor Catalaanse kunt in Barcelona. De kerk is ingewijd in 1123, een dag na de inwijding van Sant Climent. De kerk van Santa Maria de Taull werd regelmatig herbouwd maar is in 1990 in originele staat gerestaureerd. De klokkentoren van de kerk heeft hetzelfde ontwerp als van de Sant Climent maar staat niet los en staat een tikkeltje scheef.

 

 

De kerk Sant Feliu de Barruera of de kerk van San Felix ligt in het dorp Barruera. De decoraties van de kerk zijn vrij eenvoudig en de klokkentoren is in de zuidwesthoek van de kerk gebouwd.

 

 

De kerk Sant Joan de Boi of Sant Juan ligt aan de ingang van het dorp Boi, de kerk is net als de andere kerken in een romaanse stijl gebouwd. De kerk heeft een robuuste klokkentoren en binnen in de kerk zijn nog verschillende romaanse fresco’s te zien.

 

 

De kerk Santa Eulalia ligt in het dorp Erill-la-Vall, de kerk heeft een opvallend lang schip en een 23 meter hoge toren van zes verdiepingen.

 

De kerk Santa Maria de l’Assumpcio de Coll ligt bij het dorp Coll. De kerk van de Assumptie was vroeger een deel van een Benedictijner klooster en is gebouwd in de twaalfde eeuw.

 

De kerk Santa Maria de Cadet is de parochiekerk van het dorp Cadet, de kerk is gebouwd op een rots aan de rand van een vallei in romaanse stijl in de twaalfde eeuw.

 

 

De kerk de la Nativitat de Durro is gebouwd in de kleine stad Durro. Het stadje Durro ligt op een hoogte van 1386 meter. De Nativitat is een kleine landelijke kerk gebouwd in de 12de eeuw met een klokkentoren van vijf verdiepingen. De kerk en de klokkentoren zijn in latere jaren gerestaureerd.

 

 

De kerk la ermita de Sant Quirce of de hermitage van San Quirce, een hermitage is een woning van een heremiet of kluizenaar. De Sant Quirce is gebouwd op een rots op een hoogte van 1498 meter met een mooi uitzicht op de vallei, de kerk heeft een korte klokkentoren en is gemakkelijk bereikbaar via een bospad.