Villafames

 

Villafames in Spanje ligt in de provincie Castellon, regio Valencia, 30 kilometer ten noorden van de provinciale hoofdplaats Castellon de la Plana en 95 kilometer ten noorden van de stad Valencia. Villafames is een bijzonder mooi gelegen bergdorp op een hoogte van 391 meter en het is een van de erkende mooiste dorpen van Spanje met veel bezienswaardigheden en lokale tradities. Het dorp staat bekend om de bijzondere ligging, het oude sfeervolle centrum met zijn smalle en kronkelige straatjes, het kasteel op de top en de groene omgeving.

 

 

Bezienswaardigheden Villafames

 

Het Kasteel van Villafames of het Castillo de Villafames ligt op het hoogste punt van het dorp. Oorspronkelijk was het een Arabische vesting maar in de veertiende eeuw werden de inwoners door de Orde van Montesa verplicht om het kasteel te renoveren en te versterken als belangrijke vesting. Het kasteel heeft een mooie toren die ook van binnen te bezichtigen is. Vanaf het kasteel is er een mooi uitzicht op het dorp en de achterliggende bergen. In de omliggende rotswanden zijn verschillende interessante grotschilderingen gevonden.

De Roca Grossa is een lange imponerende rotswand langs de hoofdstraat van het dorp.

 

De Sangre kerk ligt aan de voet van het kasteel en is gebouwd op een voormalige Aljibe, een Spaanse waterput. Het is deels gebouwd in barok stijl en binnen in de kerk zijn mooie fresco’s te zien. Andere bezienswaardige kerken in het dorpje zijn de San Miguel kerk, een voormalige kluizenaarswoning en de fraaie Hemelvaartkerk gebouwd aan het einde van de zestiende eeuw.

 

 

Er zijn een aantal jaarlijkse lokale festivals: in de maand januari is er het feest ter ere van Antonia Abad (Antonius van Egypte), het is een festival met de optocht van paarden en vreugdevuren. Op de vierde zondag van de vastenperiode is er het feest ter ere van de aarstengel Michaël, de beschermheilige van het dorp, met twee processies en een korte pelgrimstocht. In augustus zijn er de zomerfestivals en in september wordt de druivenoogst gevierd.

 

Het dorp heeft een mooie stadsmuur met een ronde toren en de fraaie herenhuizen met een donjon; een verdedigbare woontoren. In de directe omgeving van het dorp liggen een aantal vroegere grotwoningen en bronnen met soms kleine watervallen.

 

Villafames ligt in een mooie groene bergachtige wandelomgeving met bossen van Aleppoden, wilgen, steeneik, wilde olijven, mastiekbomen en mediterrane struiken. Gekweekte boomgaarden bestaan vooral uit amandelbomen, olijfbomen, verschillende soorten fruitbomen en wijngaarden.

 

In het bergdorp liggen een aantal landelijke en kleinschalige hotels en het dorp ligt op korte afstand van het Natuurpark Desert de les Palmes. Het natuurpark heeft deze naam gekregen vanwege de Europese dwergpalm (Chamaerops humilis) die hier veel groeit en op een heldere dag zijn de kleine onbewoonde Columbretes eilanden te zien.