Werken van Antoni Gaudi

 

Park Güell Barcelona

Zeven werken van de architect Antoni Gaudi (1852-1926) zijn een werelderfgoed, de meeste gebouwen staan in Barcelona in de regio Catalonië in het noordoosten van Spanje. De Werken van Antoni Gaudi zijn: Park Güell, Palacio Güell, Casa Mila, Casa Vicens, de gevel en crypte van de Sagrada Familia, Casa Batllo en de Crypte van de Colonia Güell. Het werk van Gaudi is een bijzondere creatieve bijdrage aan de ontwikkeling van architectuur in de periode eind 19de en begin 20ste eeuw. De monumenten hebben een persoonlijke stijl en staan symbool voor het Catalaans modernisme, een culturele en artistieke stroming.

 

Park Güell  

 

Park Güell of Parque Güell is een groot stadspark in de wijk Gracia op de zuidelijke helling van de Monte Carmelo in het noordoosten van Barcelona. Het Park Güell is een weergave van architectuur geïnspireerd door de natuur en werd gebouwd tussen 1900 en 1914, sinds 1926 is het een openbaar park. Het Park Güell  heeft een oppervlakte van 17,18 hectare en heeft golvende vormen gelijk aan rivieren en kolommen gelijk aan bomen.

 

 

De Drakentrap is gebouwd rondom een fontein in de vorm van een salamander. Het centrale punt van het park is een terras met een bank van ruim 100 meter lengte in de vorm van een slang. Onder het terras ligt de Hypostyle of de Zaal van Honderd kolommen. De hoofdweg in het park wordt de Rozenkrans genoemd en er zijn veel viaducten. In het park ligt een museum waar Gaudi korte tijd heeft gewoond.

 

 

Palacio Güell

 

Het Palacio Güell of Palau Güell is een groot herenhuis met op het dak een sprookjestuin.

 

Casa Mila

 

Het Casa Mila is een appartementencomplex met golvende buitenmuren. Vanwege de onregelmatige gevel heeft het gebouw de bijnaam La Pedrera, de steengroeve. Casa Mila is gebouwd tussen 1906 en 1910 en heeft een oppervlakte van 1323 vierkante meter. Op het dak staan 28 gedraaide schoorstenen die een natuurlijke ventilatie geven. Op de zesde verdieping is een appartement te zien met meubels uit de jaren 1920 en op de zolder is een permanente tentoonstelling.

 

 

Casa Vicens

 

Het Casa Vicens is gebouwd tussen 1883 en 1885 en wordt gezien als het eerste grote werk van Antoni Gaudi. Het grote en sierlijke huis heeft een bijzonder mooie gevel. Casa Vicens is in 2014 verkocht en zal na renovatie open worden gesteld voor publiek.

 

Sagrada Familia

 

Sagrada Familia

 

De Sagrada Familia (Heilige Familie) is een grote basiliek en wordt gezien als het meesterwerk van Gaudi en het kenmerk van Barcelona. De kerk heeft een lengte van 90 meter en een onvoltooide toren van 172,5 meter. De bouw van de Sagrada Familia is gestart in 1882, volgens de planning moet de bouw worden afgerond in 2026, 100 jaar na het overlijden van Gaudi. De apsis gevel en crypte van de Sagrada Familia is een werelderfgoed ingeschreven als de Werken van Antoni Gaudi. De Sagrada Familia is het meest bezochte monument van Spanje met circa drie miljoen bezoekers per jaar.

 

Casa Batllo

 

Casa Batllo

 

Het Casa Batllo is gebouwd tussen 1904 en 1906 en heeft ook een architectuur gebaseerd op inspiratie uit de natuur. De golvende vorm van de gevel zou gebaseerd zijn op de golven van de Middellandse Zee of op de bochtige vormen van de bergen van Monsterrat.

 

Het dak van Casa Batllo heeft de vorm van een draak en is deels bedekt met keramiek, de schubben van de draak. De draak staat symbool voor de draak van Sint Joris, het kruis op het dak is de lans van St. Joris.

 

 

De smeedijzeren balkons zijn schedels en de galerij op de eerste verdieping is de mond van de draak. De legendarische drakendoder St. Joris of Sant Jordi is de beschermheilige van de Spaanse regio Catalonië.

 

Crypte van de Colonia Güell

 

De Crypte van de Colonia Güell ligt in de wijk Colonia Güell in het dorpje Santa Coloma de Cervello. Het is de crypte van een kerk die nooit is gebouwd. De crypte heeft een grillige constructie en gekleurde glas-in-lood ramen die de transformatie van een vlinder symboliseren als opstanding uit de dood.