Zahara de la Sierra

 

Zahara de la Sierra in Spanje ligt in de provincie Cadiz in de regio Andalusië aan de noordelijke kant van het natuurpark Sierra de Grazalema op 33 kilometer ten noordwesten van de stad Ronda. Het dorpje is een van de Pueblos Blancos, de Witte dorpen van Andalusië maar nu ook een van de Los Pueblos mas Bonitos de Espana, de Mooiste dorpen van Spanje. Zahara de la Sierra heeft een mooie ligging op een hoogte van 500 meter tussen de rivieren Guadalete en Bocaleones en met goed uitzicht op het stuwmeer Zahara-El Gastor in de heuvels.

 

 

Zahara de la Sierra is vanwege de mooie en gunstige ligging een populair vertrekpunt om te wandelen te fietsen, te klimmen of te kajakken maar ook om archeologische vindplaatsen of grotten te bezoeken.

De Puerto de las Palomas is een bergpas met een goede   fiets- of wandelroute vanaf Zahara de la Sierra naar het dorp Grazalema. De bergpas is soms onderdeel van de wielerwedstrijd de Ronde van Spanje.

 

Het dorp was oorspronkelijk een Moorse uitkijkpost en de restanten van deze stad met het kasteel, de muren en de poort zijn nog goed te zien. Het kasteel ligt op het hoogste punt en vanaf hier is er fantastisch uitzicht op de mooie bergachtige omgeving, de rivieren en het stuwmeer.

 

De kerk van Santa Maria de la Mesa is een sierlijke kerk gebouwd tegen de rotswand aan het einde van de achttiende eeuw. Binnen in de kerk zijn onder andere de koepel en het altaarstuk te zien.

 

De Kapel van San Juan ligt op het kleine San Juan plein en is gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw. De kapel is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Smarten, de beschermvrouwe van Zahara de la Sierra.

 

In de directe omgeving van het dorp liggen twee molens waar olijfolie wordt geperst en in het natuurpark ligt de  spectaculaire kloof Garganta Verde. In het dorp zijn een aantal landelijk gelegen appartementen en hotels met mooi uitzicht op het stuwmeer en de omliggende bergen. In het centrum van het dorp op de Plaza de Zahara is een informatiecentrum voor bezoekers met veel informatie over de natuur, de lokale jaarlijkse festivals en de sportieve mogelijkheden in de omgeving.