Zuheros

 

Zuheros in Spanje ligt in de provincie Cordoba in de regio Andalusië, 70 kilometer ten zuidoosten van de stad Cordoba. Het bergdorp Zuheros ligt op een hoogte van 656 meter in het noorden van het indrukwekkende Unesco geopark en natuurpark Sierras Subbeticas. Het is een van de erkende mooiste dorpen van Spanje. Bezienswaardigheden zijn het opvallende Moorse kasteel, de kerk Remedios en vier kilometer ten zuiden van Zuheros de grotten Cueva de los Murcielagos.

 

 

Bezienswaardigheden Zuheros

 

Kasteel Zuheros of Castillo de Zuheros ligt op de top van een rots en is waarschijnlijk oorspronkelijk gebouwd in Moorse stijl in de negende eeuw.

In de twaalfde eeuw werd de vesting een middeleeuwse burcht met de indrukwekkende toren. In de achttiende eeuw werden delen van de vesting gebruikt voor het bouwen van huizen maar in 1960 werd het kasteel en de belangrijkste toren gedeeltelijk gerestaureerd.

 

De Remedios kerk of de Nuestra Senora de los Remedios is al sinds 1569 de belangrijkste kerk in het dorp. De kerk is het startpunt van een aantal jaarlijkse festivals en de belangrijkste processie is elk jaar op 15 augustus.

 

In het archeologisch museum van Zuheros liggen onder andere vondsten uit de nabij gelegen grotten Murcielagos.

 

De Cueva de los Murcielagos oftewel de vleermuizen grot ligt vier kilometer ten zuiden van het dorp Zuheros, het is het grootste grottencomplex in de provincie Cordoba en een natuurmonument. De grotten hebben een totale lengte van circa twee kilometer en liggen op een hoogte van 980 meter in een groot karst landschap. In het complex leeft een van de grootste vleermuiskolonies van Andalusië. Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat de grotten vroeger werden bewoond en er zijn grotschilderingen gevonden van dieren en mensen.

 

Zuheros is een sfeervol dorpje met smalle kronkelige straatjes, pleinen, wit geschilderde huizen en olijfboomgaarden. Het dorp ligt in een mooie omgeving voor een landelijke vakantie in Spanje en er zijn kleinschalige hotels, appartementen of een lokale haciënda. In het dorp en de hotels is veel informatie beschikbaar over de mogelijkheden om de grotten te bezoeken en de caminos of wandelroutes in het ruige landschap van het geologische natuurpark.

De bezienswaardige stad Cordoba is met een dagtrip te bezoeken. Een vakantie kan ook gecombineerd worden met de steden Jaen, Granada of de kustplaats Malaga.