Tsjechië

 

De hoofdstad van Tsjechië is Praag. Tsjechië (Cesko) of Tsjechische Republiek heeft een oppervlakte van 78.866 vierkante kilometer en 10,5 miljoen inwoners. De vlag van Tsjechië is van boven naar beneden wit, rood met links een blauwe driehoek. De blauwe driehoek zou het symbool van Moravië zijn, een regio in het oosten van Tsjechië, genoemd naar de rivier Morava.

vlag Tsjechie

 

Tsjechië heeft geen kustlijn maar wel een bosrijk binnenland met veel bergen en heuvels. De grenzen van Tsjechië worden vooral gevormd door de bergen, het Ertsgebergte, de Sudeten met het Reuzengebergte, het Bohemer Woud, de Beskiden en het biosfeerreservaat de Witte Karpaten (Bile Karpaty) en de Boheems-Moravische Hoogvlakte. Een aantal belangrijke rivieren zijn de Elbe, de Moldau, de Sazava, de Oder, Morava en de Thaya. De drie historische regio’s van het land zijn: Bohemen, Moravië en Silezië.

 

Natuurgebieden Tsjechië


De natuurgebieden in Tsjechië zijn bij wet onderverdeeld naar de oppervlakte van het natuurgebied. Bijna 20% van het land valt onder Natura-2000 gebied. Er zijn 23 Nationale Natuurgebieden dit zijn gebieden met belangrijke ecosystemen die kenmerkend zijn voor de geografische regio en er zijn vier Nationale Parken. Het Podyji Nationaal Park in de regio Zuid-Moravië is grensoverschrijdend met het Nationaal Park Thayatal in Oostenrijk. 

 

 

Het Nationaal Park Sumava ligt in de regio Pilsen (Plzen) en is het grootse nationale park van Tsjechië, het omvat een deel van het Bohemer of Boheemse woud. Het Nationaal Park Ceske Svycarsko oftwel Boheems Zwitserland ligt in het noordwesten van Tsjechië grenzend aan Duitsland. Het Nationaal Park Krkonose ligt in de Sudeten bergketen in het Reuzengebergte aan de Poolse grens. De hoogste berg is de Snezka (sneeuwkop) met een hoogte van 1.603 meter (tevens hoogste berg van Tsjechië). In Krkonose ontspringt de rivier de Elbe, er zijn wandelroutes en drie bezoekerscentra. In de plaats Vrchlabi ligt het museum Krkonose met goede documentatie over het park. In het Reuzengebergte liggen een aantal skigebieden, zoals Pec pod Snezkou, Spindleruv Mlyn, Harrachov en Janske Lazne. Op de werelderfgoed lijst van Unesco staan twaalf Tsjechische culturele werelderfgoederen waaronder het historisch centrum van Praag, Telc en het stadscentrum van Cesky Krumlov. De stad Pilsen is Culturele hoofdstad 2015.

 

Vakantiebestemmingen Tsjechië en natuur en cultuur Tsjechië van noord naar zuid:

 

vakantiebestemmingen Tsjechië

 

natuur en cultuur Tsjechië

 

overige informatie Tsjechië