Nationaal Park Boheems Zwitserland

 

Het Nationaal Park Boheems Zwitserland ligt in het noordwesten van Tsjechië, de Tsjechische naam van het natuurgebied is Ceske Svycarsko en wordt ook wel Tsjechisch Zwitserland genoemd. Het nationale park is opgericht in 2000 en heeft een oppervlakte van ruim 79 vierkante kilometer. In het noorden grenst het nationale park Boheems Zwitserland aan het nationale park Sachsische Schweiz in Duitsland.

 

 

Nationaal Park Boheems Zwitserland

 

In het Nationaal Park Boheems Zwitserland ligt ten noorden van de stad Decin het Elbezandsteengebergte, een gebergte van zandsteen aan weerszijden van de rivier de Elbe. Het hoogste punt in het Elbe zandsteengebergte is de Decinsky Sneznik, ook wel Sneeuwberg genoemd, met een hoogte van 723 meter.

 

 

Rozenberg

 

Het hoogste punt in het nationale park Boheems Zwitserland is de Ruzovsky Vrch, ook wel de Rozenberg of Ruzak genoemd. De Rozenberg heeft een hoogte van 619 meter en ligt ten oosten van de Elbe. De voet van de berg bestaat uit zandsteen, de rest van de berg uit basalt en de berghellingen zijn bedekt met een schitterend loofbos. De Ruzovsky ligt twee kilometer ten zuidoosten van het dorp Ruzova.

 

Pravcicka Boog

 

 

De Pravcicka brana of de Pravcicka Boog is de grootste natuurlijke zandsteenboog van Europa. De zandsteenboog of de zandsteenbrug heeft een binnenhoogte van 16 meter, een lengte van 26,5 meter en een maximale breedte van 8 meter. De Pravcicka brana is een filmlocatie in de Walt Disney film “De kronieken van Narnia: de leeuw, de heks en de kleerkast”. Er is ook nog een kleinere zandsteen boog, de Mala Pravcicka brana met een hoogte van 2,30 meter en een breedte van 3,30 meter. De kleine boogbrug ligt aan het Europese lange afstand wandelpad de E3.

 

Kamenice kloven

 

 

De rivier de Kamenice is een zijrivier van de Elbe die in het dorp Hrensko uitmondt in de Elbe. In de zandstenen rotsen van het nationale park Boheems Zwitserland zijn door de rivier smalle en diepe kloven gevormd, de Kamenice kloven of de Soutesky Kamenice. Er zijn drie belangrijke kloven, de Ferdinand kloof (Ferdinandova), de Wilde kloof (Divoka) en de Edmund kloof (Edmundova) ook wel Stille kloof (Ticha) genoemd.

 

 

In de Ferdinandkloof ligt het verlaten dorp Dolsky Mlyn en aan de samenloop van twee rivieren ligt de Dolsky molen. De Dolsky Mlyn, een molen zonder stelling ook wel grondmolen of grondzeiler genoemd, is onderdeel van het monumentale dorpsgebied Kamenicka Stran. Tussen de kloven varen er kleine boten over de Kamenicerivier tussen de 50 tot 90 meter hoge kliffen. De lokale schippers vertellen levendige verhalen over de geschiedenis van de kloven. 

 

 

Informatiecentra

 

Er zijn in Tsjechië vijf informatiecentra met veel informatie over het nationale park Boheems Zwitserland. Het hoofdgebouw staat in Krasna Lipa, de andere vier kleinere bezoekerscentra zijn gevestigd in Saula dicht bij Dolni Chribska en in Jetrichovice, Srbska Kamenice en Hrensko. In de maanden mei tot en met september zijn ze geopend van 09:00 tot 17:00 uur.