Broumovsko

 

Broumovsko is een beschermd natuurgebied in Tsjechië en ligt in de morfologische of geomorfologische eenheid Broumov Highlands in het noordoosten van Tsjechië op korte afstand van de grens met Polen. Het Broumovsko natuurgebied heeft een oppervlakte van 41.000 hectare en is een beschermd natuurgebied sinds 1991.

 

 

Binnen het natuurgebied Broumovsko liggen de twee Nationale natuurreservaten Adrspassko-Teplice en Broumovske steny (Broumov muren), de twee natuurreservaten Ostas en Krizova cesta en de twee natuurmonumenten Borek en Kocici skaly. Het hele beschermde natuurgebied is rijk aan bossen, rotsformaties en rotsplateaus.

 

Adrspassko-Teplice

 

Adrspassko wordt ook wel Adrspach genoemd, het is een rotsstad en ligt tussen de plaatsen Teplice nad Metuji en Adrspach in Tsjechie. De rotsstad Adrspassko-teplicke skaly is een groep van zandstenen rotsen met een oppervlakte van 17,7 vierkante kilometer. Er zijn kloven en ravijnen tot 100 meter diepte, torenrotsen, terrassen en valleien met steile wanden en grotten. De hoogste berg in het nationaal natuurreservaat Adrspassko is de Starozamecky heuvel met een hoogte van 671 meter.

 

 

In de 13de eeuw werden hier twee kastelen gebouwd, het kasteel Adrspach en het kasteel Strmen of Stremen. De ruines van het kasteel Adrspach liggen op de kasteelheuvel op een hoogte van 681 meter. Vanaf hier is er mooi uitzicht op het Reuzengebergte en de Sudeten, De ruines van het kasteel Stremen zijn te bezichtigen via een wandelpad in de smalle doorgang tussen de hoge rotsen en een lange trap omhoog. Het kasteel Skaly werd aan het einde van de 14de eeuw opgericht, het rotskasteel ligt op een hoogte van 691 meter. Het gebied tussen de Adrspassko rotsen en de Teplice rosten wordt gescheiden door de zeven kilometer lange kloof Vlci, het wolvenravijn. Scènes van de film de “De Kronieken van Narnia” zijn hier opgenomen, een verfilming van het boek van C.S. Lewis ”De leeuw, de heks en de kleerkast”.

 

 

In vroegere tijden durfde de bevolking niet in de rotsstad te komen, rond het jaar 1700 kwamen de eerste natuurliefhebbers uit Silezië het gebied bezichtigen en in 1770 bezocht Goethe de rotsstad Adrspassko-Teplice. In het begin van de 19de eeuw werden de eerste doorgangen vrij gemaakt en sinds 1933 is het een nationaal natuurreservaat. Het gebied is nu een bekend wandel- en klimgebied. De meest beroemde rotsformaties van Adrspach hebben namen als “de geliefden” of de “burgemeester en zijn vrouw”, “suikerbrood”, “kruik” en “adelaarsnest”. In het natuurgebied liggen  ook twee watervallen en het Adrspach-meer. Bij de Grote waterval staat een borstbeeld van Goethe.

 

Broumov muren

 

Broumovske steny, de Broumov Muren of het Valkengebergte is een rotsachtige bergkam van vierkante zandstenen in het district Okres Nachod in Tsjechië. Tussen de rotsen zijn veel kloven en grotten.

 

De langste en grootse grot in de regio is de Pod Luciferem, Onder Lucifer, met een lengte van 395 meter. Het hoogste punt van het nationale natuurreservaat Broumov Muren is de Bozanovsky Spicak met een hoogte van 773 meter. De bossen hebben een rijke vegetatie en er leven veel dieren zoals herten, vossen, dassen en uilen.

 

Het is een mooi gebied om te wandelen en het is goed bereikbaar via verschillende wandelroutes. Een kruispunt van de wandelpaden is de Broumovske Ster op een hoogte van 671 meter, hier ligt de Hvezda kapel en er is een schitterend uitzicht op de vallei.