Praag

 

Praag is de hoofdstad van Tsjechië en wordt ook wel de Gouden stad genoemd en gezien als één van de mooiste steden van Europa. Praag ligt in het dal van de Moldau aan beide oevers van de rivier.

 

Het is een grote stad met meer dan honderd torens, een aantal bruggen, een Nationaal museum en veel andere musea, een Nationaal theater, veel kerken, enkele kastelen, een doolhof aan straatjes en gezellige pleinen. Praag is het intellectuele en culturele centrum van Tsjechië en wereldberoemde namen als Wolfgang Amadeus Mozart en Franz Kafka hebben hun naam aan Praag verbonden. 

 

De oudste brug van Praag is de Karelsbrug, de brug ligt over de Moldau en heeft een lengte van ruim 515 meter, de brug is genoemd naar koning Karel IV. De brug is alleen toegankelijk voor voetgangers en op de brug zijn vaak straatmuzikanten en schilders te vinden.

 

Werelderfgoed Praag

 

Het historische centrum van Praag staat op de werelderfgoed cultuur lijst en laat de stedelijke groei van een stad zien van de middeleeuwen tot nu. De historische stad Praag bestaat uit drie afzonderlijke wijken: de Oude Stad (Stare Msto), de Kleine Zijde of de Kleine Praagse stad (Mala Strana) en de Nieuwe Stad (Nove Msto), de Oude Stad is het oudste gedeelte van Praag.

astronomisch uurwerk Praag

 

Oude Stad Praag

 

In de wijk de Oude Stad (Stare Msto) staat onder meer de Tynkerk en het Oude stad raadhuis aan het Oudestadsplein. Aan de zuidelijke muur van het raadhuis het astronomische uurwerk van Praag bevestigd. Het uurwerk geeft verschillende soorten tijd aan, waaronder de plaatselijke tijd, de sterrentijd en de plaats van de zon in de dierenriem.

 

 

Nieuwe Stad Praag

 

In de wijk de Nieuwe Stad (Nove Msto), staat het Dansende huis, het Nationaal museum van Tsjechie, Het Nationaal Theater van Tsjechië en de Joodse Jeruzalem synagoge. Het Dansende Huis is een modern kantoorgebouw genoemd naar het danspaar Ginger Rogers en Fred Astaire. Op het dak van het Dansende Huis (Tancici dum) ligt een Frans restaurant met prachtig uitzicht over Praag.

 

 

 

Kleine Praagse stad

 

Voor de Praagse Burcht ligt de wijk Mala Strana, de wijk wordt ook wel de “Kleine Praagse Stad” of “Nieuwe stad onder de Praagse burcht”, in de wijk staan veel gebouwen in barokstijl. In Malá Strana ligt het Tsjechisch Muziekmuseum met 400 historische muziekinstrumenten en een piano die door Wolfgang Amadeus Mozart werd bespeeld. Verder nog het Museum Kampa, een museum met moderne kunst. In de wijk ligt ook de Petrin-uitkijktoren die wel wat weg heeft van de Eiffeltoren. De toren is niet zo hoog maar staat op de Petrin heuvel waardoor er vanaf de toren toch een schitterend uitzicht is. De Sint-Nicolaaskerk staat aan het Mala Strana plein, de kerk is een belangrijk barok architectuur monument.

 

Praagse Burcht

 

De Praagse Burcht is een omsloten burchtgebied met kerken, pleinen en kastelen. De gebouwen binnen het gebied zijn in verschillende tijdsperiodes gebouwd. Ten noorden van de Praagse Burcht ligt het Zomerpaleis van koningin Anna en de Koninklijke Tuinen. Binnen in het Praagse burchtgebied staan oa: het oude koninklijk paleis van Praag, de Sint-Vituskathedraal, de Sint-Jorisbasiliek en het Gouden Straatje.  

 

De Sint-Jorisbasiliek is de oudste kerk in de Praagse Burcht. De bekendste kerk van Praag is echter de Sint-Vituskathedraal, er is circa 600 jaar aan de kerk gebouwd, hierdoor zijn er verschillende bouwstijlen. De Sint-Vituskathedraal  heeft drie torens, twee van 88 meter en een van 99 meter hoogte. Het Gouden Straatje is een straatje waar kanteelbedienden ook als goudsmid werkten, de huisjes zijn opvallend klein. Franz Kafka heeft korte tijd in het gouden steegje op nummer 22 gewoond, het Kafka huis is nu een museum. 

 

Bij de hoofdingang van de Praagse Burcht is er elk uur de bekende wisseling van de wacht, maar om 12:00 uur de officiële, ceremoniële en muzikale wisseling van de wacht.

 

Kasteel Karlstein

 

Twintig kilometer ten westen van Praag ligt Karlstein (Karlstejn), het dorp is vooral bekend vanwege het Kasteel Karlstein. Het kasteel werd gebouwd in opdracht van keizer Karel IV als bewaarplaats voor de schatkist van het rijk, de kroonjuwelen en heilige relikwieën

 

Praag met kinderen

 

Praag is een leuke stad met de kinderen, naast enkele van de bovengenoemde bezienswaardigheden, zoals de astronomische klok en de straatartiesten op de Karelsbrug, is er veel meer te zien en te doen voor kinderen.

 

  • Ga met de kabelbaan naar de Petrinheuvel en de Praagse eiffeltoren.
  • Bezoek het Lego museum, Muzeum Lega in de Oude Stad, met ruim 2.000 lego modellen.
  • Bezoek het Speelgoedmuseum (Muzeum Hracek) in de Praagse Burcht met de op één na grootste speelgoedcollectie van de wereld.
  • Het Narodni Techniek Museum in wijk Praag 7 met racewagens, stoommachines, vliegtuigmotoren en zeldzame astronomische instrumenten.

 

 

  • Maak een rondvaart over de Moldau en zie Praag vanaf de rivier of maak een ballonvlucht.
  • Ga naar de dierentuin in Praag, Zoo Praha, ook bereikbaar met een rondvaartboot.