Praktische informatie Tsjechië

 

Tsjechië ligt in Centraal-Europa en grenst aan de landen Duitsland, Polen, Slowakije en Oostenrijk. Tsjechië heeft geen kust maar wel een mooi groen binnenland met bergen en meren en sfeervolle steden en dorpen.

 

 

 

 

 

 

  • De vliegtijd vanaf Amsterdam naar Praag in Tsjechië is 1 uur en 25 minuten.  
  • Tijdsverschil, zowel in de zomer als in de winter is er in Tsjechië geen tijdsverschil met Nederland.
  • Het kraanwater in en rond Praag is van goede kwaliteit, in de rest van het land is de kwaliteit over het algemeen ook goed genoeg om te drinken maar veel Nederlanders vinden dat er te veel kalk in het water zit of dat het te veel naar chloor ruikt. Het is een kwestie van smaak of je wel of geen flessenwater wilt kopen. In het zuiden van het land komt drinkwater vaak uit bronnen, je kan vragen of dit water goed gekeurd is als drinkwater, koop bij twijfel flessenwater.
  • Het voltage is in Tsjechië 230 volt en veel stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland, er is geen verloopstekker nodig. Er worden ook afwijkende stopcontanten gebruikt van het type E, deze stopcontacten hebben een extra pin, kijk of je geaarde stekker een gat heeft voor deze aardingspin of gebruik een verloopstekker.
  • De munteenheid in Tsjechië is de Tsjechische kroon (CZK). Geld wisselen kan bij banken en wisselkantoren, er kan ook gewoon gepind worden waarbij de wisselkoers gunstiger is dan bij contant geld wisselen. In elke grotere stad en in veel dorpen zijn pinautomaten, op veel locaties zoals hotels en winkels kan gepind worden, in kleinere winkels en restaurants moet vaak nog contant worden betaald. Het land zal op z’n vroegst in 2019 de euro gaan invoeren.
  • Tsjechië is lid van de Europese Unie en een Schengenland. Voor een vakantie in het land is een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart verplicht dat geldig moet zijn t/m terugkeer in Nederland. Er is geen visumplicht bij een bezoek aan het land van korter dan drie maanden.
  • Bij het verlies van paspoort of bij andere problemen kan men terecht bij de Nederlandse ambassade in Praag, de ambassade is in geval van nood 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, telefoonnummer:  + 420 2 33 01 52 00
  • Noodnummers in Tsjechië:  het Europese alarmnummer 112 voor dringende hulp van politie, brandweer of ambulance. Er wordt meestal Engels of Duits gesproken, 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, het nummer is gratis en bereikbaar met een mobiele telefoon. De lokale noodnummers in Tsjechië zijn: politie: 158, brandweer: 154 (tevens algemeen alarmnummer) en ambulance: 155.
  • De winkels in Tsjechië zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 18:00 uur, op zaterdag van 09:00 tot 13:00 uur. Grotere supermarkten hebben iets ruimere openingstijden, vaak tot 19:00 uur in de avond, ook op zaterdag. Banken zijn geopend van 09:00 tot 17:00 uur. Musea zijn over het algemeen geopend van 09:00 tot 18:00 uur maar op maandag gesloten.
  • Het verkeer in Tsjechië: op de autowegen en snelwegen is een vignet verplicht. Het tolvignet is te koop bij elke grensovergang, postkantoor en bij sommige benzinestations. Een vignet kan gekocht worden voor 10 dagen, 1 maand of voor 1 jaar. Het jaarvignet is geldig van 1 december 2016, heel 2017 tot en met januari 2018 en kost 1.500 Tsjechische kroon (CZK) of 55 Euro. Een tolvignet voor 1 maand kost 440 CZK of 16 euro. Voor alle bestuurders geldt een absoluut alcoholverbod en het voeren van dimlicht of dagrijlicht is de hele dag en het hele jaar verplicht, bij winterse omstandigheden zijn winterbanden verplicht.