Zuid-Bohemen Tsjechië

 

De regio Zuid-Bohemen of Jihocesky kraj, ligt in het zuiden van Tsjechië, de hoofdstad van de regio is Ceske Budojovice. In de regio ligt het Bohemerwoud, een deel van het Nationale Park Sumava, het Bohemerwoud loopt over de grens naar Duitsland en heet in Duitsland het Beierse Woud. Door de regio Zuid-Bohemen stroomt de rivier de Moldau en de zijrivieren Otava, Lainsitz en Maltsch. De regio heeft een oppervlakte van 10.057 vierkante kilometer, ruim 12,5% van de totale oppervlakte van Tsjechië.

 

Bezienswaardigheden in Zuid-Bohemen zijn onder meer het Lipnomeer, het Rozmberk kasteel. Cesky Krumlov, Ceske Budejovice en Hluboka nad Vltavou met het Hluboka kasteel.

 

Lipnomeer

 

 

Het Lipnomeer is een lang stuwmeer en ligt in het Nationale Park Sumava vlak bij de Oostenrijkse grens. Het Lipnomeer is het grootste meer van Tsjechie, rondom het meer liggen heuvels, sparrenbossen, moerassen en agrarische gebieden. Er is een rijke flora en fauna met onder meer veel vlinder- en vogelsoorten, zoogdieren en in het Lipnomeer veel vissoorten.  

 

Bij het meer ligt het Lipno boomkroonpad over een lengte van 675 meter tot een hoogte van 40 meter. Het boomkroonpad is bereikbaar met een kabelbaan. Er is ook een uitzichttoren met schitterend uitzicht op het Lipnomeer en omgeving.

 

Rozmberk

 

20 kilometer ten zuidoosten van het Lipnomeer ligt Rozmberk nad Vltavou met het Rozmberk kasteel en 45 kilometer ten noordoosten van het Lipnomeer ligt Ceske Budejovice met de fontein Samson op het plein. De plaats is ook bekend vanwege de Budweiser biermerken. Tien kilometer ten noorden van Ceske Budejovice ligt het Hluboka kasteel.

 

Hluboka kasteel

 

Het Hluboka kasteel ligt iets buiten het stadje Hluboka nad Vltavou en wordt een van de mooiste kastelen van Tsjechië genoemd. Voor de bouw van het Hluboka kasteel stond Windsor Castle in zuidoost Engeland model. Van oorsprong was het een vroeg-gotische burcht, rond 1850 werd het omgebouwd naar het huidige kasteel en er werden Engelse tuinen aangelegd. In het kasteel zijn onder meer kroonluchters, glas in lood, aardewerk uit Delft en schilderijen van Nederlandse en Vlaamse kunstschilders uit de 17de en de 18de eeuw te zien.

 

Cesky Krumlov

 

Cesky Krumlov ligt 20 kilometer ten noordoosten van het Lipnomeer, Cesky Krumlov ligt aan beide oevers van de Moldau rivier. Wandelen in de omgeving en kanoën op de Moldau is hier populair. De stadskern van Cesky Krumlov staat op de Unesco werelderfgoed lijst. Elk jaar zijn er verschillende culturele festiviteiten zoals het zonnewende feest op 21 juni.

 

 

Bezienswaardigheden zijn het kasteel, de boogbrug met meerdere verdiepingen over de slotgracht, de St. Vitus kerk, het stadhuis en het wax- en het foltermuseum. Ten noorden van Cesky Krumlov ligt het natuurgebied Blansky les, een uitloper van het Bohemer Woud.