Hammamet

 

Hammamet ligt in het noordoosten van Tunesië aan de Golf van Hammamet net op de grens van het schiereiland Cap Bon en 65 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Tunis. De stad heeft een rustige ligging, kilometerslange mooie zandstranden en een mediterraan klimaat met warme  zomers en zachte winters. De stranden liggen zowel ten noorden als ten zuiden van de plaats en lopen langzaam af in zee, in het zuiden loopt het strand door tot aan Port Yasmine Hammamet. Er zijn drie duikcentra en er liggen twee golfbanen in de omgeving, de Citrus Golf Course en de Yasmine Golf Course.

 

Bezienswaardigheden Hammamet

 

In het centrum ligt de kleine medina (de oude stad) en de Kasba oftewel het fort van de medina. Tussen de hoofdingang van de oude stad en de kasba zijn een aantal straatjes met overdekte markten waar lokale producten worden verkocht.

Het drukke plein Place des Martyrs met de twee straten Avenue Habib Bourguiba en Avenue de la Republique. Hier ligt het moderne centrum met veel winkels en een aantal restaurants.

 

 

Elk jaar is er in de zomer het Internationaal Festival van Hammamet met muziek en theater. Samen met het festival van Carthago worden ze gezien als pijlers van de moderne Tunesische cultuur. Het festival wordt gehouden in het openlucht theater van het Cultuur Centrum Hammamet met uitzicht op de Middellandse Zee. In het openluchttheater zijn maar 1000 zitplaatsen en daarom is het een elitefestival alleen voor genodigden. Maar ook buiten het theater is de muziek te horen van de internationale artiesten. In 2015 is de 51 ste editie van het Hammamet festival.

Twaalf kilometer ten noorden ligt de plaats Nabeul, het is een van de belangrijkste centra van de Tunesische aardwerk industrie. Er zijn veel pottenbakkers en er is mooi Tunesisch aardewerk te koop. Afdingen op de prijzen mag altijd, het is een soort van nationale sport.

De Mamoura Sebkha oftewel het Mamoura zoutmeer is een natuurgebied en ligt negen kilometer ten noorden van Nabeul op het schiereiland Cap Bon.

In het zuiden van de stad, aan de kust, ligt de oude Romeinse nederzetting Pupput, de volledige Romeinse naam was Colonia Aurelia Commode Pia Felix Augusta Pupput. Er zijn restanten gevonden van een hoofdstad, een theater, een amfitheater, aquaducten, gebouwen met mozaïeken en baden.

 

Op 300 meter van de opgraving Pupput is de grootse Romeinse necropolis van heel Afrika ontdekt. Ten noorden van Pupput werd later de medina en de huidige stad gesticht. Hammamet is genoemd naar de thermen (Romeins badhuis) van Pupput, een hammam is een Arabisch badhuis.

 

Een vakantie in de kustplaats Hammamet kan zowel in de zomer als in de winter, er zijn verschillende soorten hotels van drie tot vijf sterren aan het strand gelegen en op basis van halfpension of all inclusive.