Kairouan

 

Kairouan of Al-Qayrawan ligt in Tunesië ten zuiden van de stad Tunis en 62 kilometer ten westen van Sousse en de Golf van Hammamet. Kairouan is gesticht in het jaar 670 en is een bijzonder levendige en sfeervolle stad met de diverse moskeen, andere religieuze gebouwen en de medina. In de souk (Arabische markt) van de medina zijn veel lokale ambacht werkplaatsen en winkeltjes. De bakkers staan bekend om hun lekkere gebak zoals Zlebia een soort zoete krakeling en Makroudh, gebak van griesmeel deeg gevuld met dadels of amandelen.

 

Kairouan is een cultureel Unesco werelderfgoed en was in 2009 “Hoofdstad van de Islamitische cultuur”. Kairouan is een van de oudste Arabischislamitische steden van de Maghreb, de Maghreb omvat de vijf noordwestelijke landen van Afrika: Libië, Tunesië, Algerije, Marokko en Mauritanië, dit zijn van oudsher de streken waar de Berbers wonen. Kairouan is een van de belangrijkste heilige steden en spirituele hoofdstad van de Islam. Voor moslims is een keer in het leven een pelgrimstocht naar Mekka verplicht maar zeven keer een bedevaart naar Kairouan zou gelijk staan aan een keer een bedevaart naar Mekka.

 

Medina Kairouan

 

De stadsmuur van de Medina van Kairouan heeft een aantal toegangspoorten zoals de Bab et Tounes, Bab el Khoukha en de Bab ech Chouhada. De medina (de oude stad) heeft een netwerk van kronkelende straatjes, traditionele huizen en winkels met traditionele Tunesische ambachten. Een gedeelte van de beroemde Indiana Jones film “Raiders of the Lost Ark” is opgenomen in de straatjes van de medina.

 

Grote Moskee

 

De Grote Moskee van Kairouan, ook wel de Moskee van Uqba genoemd, is de belangrijkste moskee en het symbool van de stad. De moskee heeft veel unieke decoraties en er zijn onder meer Romeinse columns, een gebedsruimte met koepels, een marmeren geplaveide binnenplaats en een vierkante minaret van 31,5 meter hoog. Het gebouw en de minaret hebben een opmerkelijke architectuur en de Grote Moskee van Kairouan stond model voor veel andere moskeen in de Maghreb.

 

Drie Poorten Moskee

 

De Drie Poorten Moskee is gesticht in het jaar 866.

De gevel van de Drie Poorten Moskee heeft een mooie Islamitische architectuur met drie gebogen poorten rondom de deuren.

Boven de poorten staan inscripties uit de Koran en geometrische reliëfs.

 

Kappersmoskee

 

De Barber moskee oftewel de Moskee van de Kapper of het mausoleum van Sidi Sahab is een moskee met een minaret, een madrasa (school) en een mausoleum. De Kappersmoskee is opgericht als eerbetoon aan Abu Zama ‘al-Balaui.

Hij was een trouwe metgezel van de profeet Mohammed en droeg volgens de legende altijd drie haren uit de profeet zijn baard bij zich.