Monastir

 

Monastir ligt aan de Golf van Hammamet (deel van de Middellandse Zee) op een kleine landtong in het oosten van Tunesië, 25 kilometer ten zuidoosten van Sousse. De naam van de stad is oorspronkelijk Latijns en staat voor Heremietenklooster. De plaats heeft een gunstige ligging met een mediterraan klimaat met warme zomers, zeer milde winters, veel zon en weinig neerslag. Bij de stad ligt het strand Al-Qurayyah, de jachthaven en de boulevard. In de omgeving zijn twee golfbanen. Tussen het vliegveld en de industriële zone van Monastir ligt een groot zoutmeer.

 

Skanes is een buitenwijk of een voorstad ten westen en op korte afstand van Monastir. Skanes ligt in een groene omgeving en er zijn mooie witte zandstranden zoals Sahara Beach en het Skanes-strand. De stranden hebben fijn wit zand en worden gezien als kindvriendelijk vanwege de langzaam aflopende zeebodem en de faciliteiten op het strand. In Skanes staat het Habib Bourguiba museum met een collectie van zijn persoonlijke spullen. Het museum is gevestigd in het voormalige presidentiële paleis.

 

Bezienswaardigheden Monastir

 

De bezienswaardigheden van Monastir staan op de lijst van Tunesische historische monumenten en zijn archeologisch beschermd door de Nationale Monumentenzorg.

 

De medina, de oude binnenstad, van Monastir heeft verschillende mooie toegangspoorten zoals de Bab Briqcha in de zuidelijke muur van de medina. In totaal zijn er twaalf poorten met namen die relateren aan de oorsprong, zoals de Vijgenboom Poort en de Piratenpoort.

 

De Ribat van Monastir ligt direct aan zee en was vroeger een vesting ter verdediging van aanvallen van vijandelijke schepen. De Ribat was ook een overnachtingplaats voor karavaan reizigers en strijders en is gebruikt als filmlocatie voor de film “Monty Python’s Life of Brain”. In het voormalige fort is op de eerste verdieping in de zuidelijke vleugel nu een museum met archeologische vondsten uit de directe omgeving en uit Kairouan. 

 

Er zijn twee moskees, de Grote Moskee aan de kustweg en de Bourguiba moskee. De Bourguiba moskee heeft twee groene koepels, een gouden koepel en een 40 meter hoge minaret. 

 

Het Bourguiba mausoleum ligt aan de rand van de oude begraafplaats en heeft twee 25 meter hoge minaretten. Habib Bourguiba was de eerste president van de Republiek Tunesië en hij is geboren in Monastir.

 

De Sidi Dhouib Ribat is een kleine vesting en ligt naast de Grote Moskee.

 

Excursies

 

In de omgeving kunnen verschillende excursies worden gemaakt zoals een jeepsafari, een rit op een dromedaris of een tocht naar een van de omliggende karakteristieke Berberdorpen Hergla en Trakouna, (tip: neem iets mee voor de kinderen in de Berberdorpen bijvoorbeeld snoep of kleurpotloden, ze zijn er heel blij mee). 70 kilometer ten westen van Monastir ligt Kairouan of Al-Qayrawan en 63 kilometer ten zuiden van Monastir ligt El Djem, beide werelderfgoed.

 

Monastir is een sfeervolle culturele stad Tunesische stad met mooie stranden in de omgeving. De meeste hotels liggen langs de lange kustlijn van Monastir Skanes of bij de Marina Cap Monastir, op de stranden zijn veel watersport mogelijkheden. De rustige kustplaats Mahdia ligt 45 kilometer ten zuiden van Monastir.