Sousse

 

Sousse ligt aan de Golf van Hammamet in Tunesië, 91 kilometer ten zuiden van de plaats Hammamet en 28 kilometer ten noorden van de plaats Monastir. Sousse is een sfeervolle kustplaats met de medina, de bazaars en de moderne stad met het winkelplein, het lange strand, de boulevard en de lokale cafés en nachtclubs.

 

Medina van Sousse

 

Sousse is door de Feniciërs of de Phoeniciërs als handelspost in de 9de eeuw v. Chr. opgericht en sinds die tijd bewoond. De huidige medina van Sousse is in de 9de eeuw gebouwd en het is het oude en meest authentieke deel van de stad. De oude stad is een interessante weergave van de traditionele manier van leven in die tijd.

 

De Medina van Sousse is een Unesco werelderfgoed en vormt een uniek voorbeeld van Arabischislamitische en mediterrane architectuur. In het archeologisch museum zijn onder meer voorwerpen uit de Fenicische en de Romeinse tijd en een hele mooie verzamelingen mozaïeken van de vroegere Romeinse villas in de omgeving.

 

In de medina zijn onder andere smalle straatjes met winkeltjes en souks oftewel de bekende Arabische markten. De kasba is het oude fort van de stad en gelegen op het hoogste punt.

 

Centraal in de medina staat de Grote moskee of de centrale moskee, de hoektoren met de koepel werd als gebedsruimte gebruikt. De kleine Bu Ftata moskee is de oudste moskee van Sousse en ligt aan de zuidelijke poort bij de markt. De Ribat was een vesting en overnachtingplaats voor karavaan reizigers en strijders. Iets buiten de medina liggen de Carthaagse catacomben, die gedeeltelijk opengesteld zijn voor publiek.

 

Moderne Sousse

 

In het moderne Sousse ligt het plein Farhat Hached centraal, vanaf hier begint de hoofdstraat de Avenue Habib Bourguiba met veel winkels. De avenue loopt door tot aan het witte strand Boujaafar en de boulevard. Het strand Boujaafar loopt langzaam in zee af, is geschikt voor kinderen en heeft een lengte van bijna tien kilometer. En zijn verschillende watersporten mogelijk zoals paragliding, windsurfen en waterskiën. Op de boulevard ligt het startpunt voor een rondrit met het treintje, ook kan men met het treintje naar Port El Kantaoui. Elke zondag is er een grote weekmarkt in Sousse met een van de grootste kamelenmarkten van Tunesië.

 

Sousse wordt wel de “Parel van de Sahel” genoemd, de Tunesische Sahel is een landstrook vanaf het zuiden van Hammamet tot aan Madhia. In de omgeving zijn verschillende excursies mogelijk zoals een kamelentocht of jeepsafari naar de oases in de Sahel of de zoutmeren. Een andere mooie dagtocht voert langs de olijfboomgaarden en de Berberdorpen Hergla, Zriba en Takrouna.

 

Sousse is een sfeervolle vakantiebestemming waar de Arabische sfeer en de moderne hotels goed met elkaar combineren. Zon, witte stranden, cultuur, leuke excursies, een goed klimaat voor een zonvakantie in de late herfst of het vroege voorjaar en comfortabele hotels met een goede prijs/kwaliteit verhouding.