Turkije

 

Turkije heeft een oppervlakte van 780.580 vierkante kilometer en 71,5 miljoen inwoners. De hoofdstad van Turkije is Ankara. De vlag van Turkije is rood met een witte halve maan en een witte ster. De symbolen op deze vlag zouden staan voor de verbinding tussen het verleden en de toekomst.

vlag Turkije

Geografisch ligt Turkije gedeeltelijk in Europa en gedeeltelijk in Azië de grens van deze twee werelddelen is gescheiden door de Bosporus, de Zee van Marmara en de Dardanellen. Thracië is het Europese deel van Turkije. Istanbul ligt zowel in Europa als in Azië. Turkije heeft verschillende klimaatzones hierdoor is de flora en fauna van Turkije bijzonder soortenrijk. Het binnenland van Turkije is grotendeels ruig en ongerept en er zijn nog veel rustige kustgebieden waaronder mooie ecotoerisme bestemmingen.

 

 

Natuurgebieden Turkije

 

Turkije heeft circa 140 beschermde natuurgebieden, waarvan 40 als Nationaal Park. Het bekendste park is wellicht het Nationale Park Göreme in de historische regio Cappadocië. Rondom Antalya liggen drie Nationale Parken: Beydaglari of ook wel Olympus genoemd, Gulluk Dagi met Termessos en Koprulu Kanyon. Het Nationale Park Olympus Beydaglari omvat het imposante berggebied Beydaglan en een ongerept stuk Middellandse Zee kust van bijna 140 kilometer lengte. Langs de kust leeft de Mediterrane monniksrob en in het park de lynx, vos, caracal en de bezoargeit. In het Nationaal Park Koprulu Kanyon ligt een kloof en de rivier Kopru die in het Taurusgebergte ontspringt en bij de oude stad Aspendos in zee uitmondt. Tussen de dorpen Bolosan en Beskonak versmalt het rivierdal tot een diepe kloof. De Koprulu kloof is de langste kloof van Turkije, over de kloof liggen enkele bruggen uit de Romeinse tijd. De steile rotsen van de kloof zijn het leefgebied van de jakhals en de bezoargeit. In het park is een groot bos met de Turkse den (Pinus brutia) en er is een uniek bos van 400 hectare met de Zeecypres.

 

 

Turkije is een mooi land met goede zandstranden, helder blauwe zeeën en een aangenaam klimaat. Het is een populair vakantieland met een kustlijn van ruim 6500 kilometer en 300 dagen zon per jaar aan de Egeïsche kusten en aan de Turkse Rivièra. De Turkse Rivièra wordt ook wel de Turquoise Kust genoemd vanwege de schitterende kleuren van het zeewater en een lengte van circa 1000 kilometer. Tegenover de Turkse Rivièra liggen de Griekse eilanden Rhodos en Kos, een dagje een van deze eilanden bezoeken is altijd mogelijk. Excursie mogelijkheden zijn verder onder andere: een bezoek aan een hamam (Turks badhuis) of een korte of lange boottrip. De Blauwe Reis of de Mavi Yolculuk is een zeiltocht op een traditionele Gulet langs de Egeïsche kust. Afhankelijk van een korte of een lange Blauwe Reis ziet men oude steden, havens, archeologische opgravingen, kleine baaien, verlaten stranden en de bossen van het Taurusgebergte. De vakantiebestemmingen naar Turkije worden onder verdeeld in de kuststreken van Turkije.

 

Ontdek Turkije

 

Turkije informatie, steden, dorpen, stranden, bezienswaardigheden en de beste vakantie tips.

 

Bezienswaardigheden in Turkije zijn onder meer: de tempel van Artemis in Efeze, de Ihlaravallei, het landschap van Cappadocië, Pamukkale en Aphrodisias. Belangrijke bezienswaardigheden staan op de werelderfgoed of op de voorlopige Turkije werelderfgoed lijst, maar ook over minder bekende bezienswaardigheden en onbekende plaatsen in Turkije bieden we veel informatie. Verken de populairste Turkse kuststreken met de vakantieplaatsen en de bezienswaardigheden. Bij de plaatsnamen staan de stranden en bezienswaardigheden en het actuele vakantie aanbod 2019 met eenvoudige of luxe hotels of appartementen. Turkije heeft het grootste aanbod 5-sterren hotels van heel Europa en is een van de meest prijsvriendelijke landen van Europa volgens de onderzoeken in prijsvergelijkingen.

 

Ontdek de vakantiebestemmingen in Turkije en de natuur en cultuur per regio:

 

De Noord-Egeïsche kust ligt in het noorden van de Egeïsche Zee-regio in het westen van Turkije en tegenover de Griekse eilanden Chios en Samos. Turkse vakantieplaatsen en bezienswaardigheden in de Noord-Egeïsche kust regio zijn:

 

Alibey-eiland met Ayvalik, Aphrodisias, Assos, Balikesir, Bergama of Pergamon, Canakkale, Cesme, Epheze en Selcuk, Foca of Phocaea, Hiërapolis en Pamukkale, Izmir, Kusadasi, MeryemAna, Ozdere, Seferihisar en Troje.

 

 

De Egeïsche kust ligt in de Egeïsche Zee-regio in het zuidwesten van Turkije tegenover het Griekse eiland Kos. Turkse vakantiebestemmingen en bezienswaardigheden aan de Egeïsche kust zijn:

 

Bafa-Meer, Didim  met Didyma, Bodrum en de dorpen rondom Bodrum zoals Akyarlar, Bitez,  Bodrum-Gümbet, Bodrum-Içmeler, Guvercinlik, Torba, Turgutreis en Yalikavak. De Oudgriekse stad Priene.

 

 

 

 

De Zuid-Egeïsche kust wordt ook wel de Lycische kust genoemd en ligt in de Middellandse Zee-regio in het zuiden van Turkije tegenover het Griekse eiland Rhodos. Turkse vakantiebestemmingen en bezienswaardigheden aan de Zuid-Egeïsche of Lycische kust zijn:

 

Adrasan, Datca (schiereiland) Dalyan, Demre, Fethiye, Gelemis en Patara, het eilandje Gemiler, Gocek, Gökova, Icmeler, Kas, Marmaris, Ölüdeniz, Sarigerme, Tlos met nationaal park Saklikent en Turunç.

 

 

 

De Turkse Rivièra ligt in de Middellandse Zee-regio ten oosten van de Zuid-Egeïsche kust of Lycische kust en in het zuiden van Turkije. Vakantiebestemmingen en bezienswaardigheden aan de Turkse Rivièra zijn de plaatsen:

 

Alanya, Antalya (met Kunda en Lara), Aspendos, Belek, Beydaglari of Olympos nationaal park, Kemer, Sagalassos of Aglasun, Side, Termessos en Manavgat.

 

 

Istanbul ligt in de Marmara-regio in het noordwesten van Turkije. Bij Istanbul ligt het miniatuurpark miniaturk en belangrijke luchthavens Vakantiebestemmingen en bezienswaardigheden:

 

De regio Centraal-Anatolië in Turkije ligt in het centrum van Anatolië. Het is een groene en bergachtige regio in het binnenland. Het zuiden van de regio ligt op korte afstand van de Turkse Rivièra. Vakantieplaatsen en bezienswaardigheden:

 

Ankara, Konya, Tinaztepe met de Alacabel pass, Nationaal Park Aladaglar, Kayseri, Ericyes, de Ihlara vallei en Nationaal Park Göreme met het werelderfgoed Cappadocië.

 

 

 

De Zwarte Zeeregio in Turkije, ook wel bekend als de Pontus, ligt in het noorden van het land en grenst aan de Zwarte Zee. Het is een mooie groene regio met een steile rotsachtige kust, rivieren, kloven en watervallen. Vakantieplaatsen en bezienswaardigheden in de regio:

 

Amasya, Camili, Safranbolu, Sumela klooster, Trabzon en Uzungol.

 

 

De regio Zuidoost-Anatolië wordt geografisch wel onderverdeeld in de Eufraat en de Tigris.

 

Bezienswaardigheden in de regio:

 

Halfeti, Mardin, Nemrut Dagi en Sanliurfa.