Turkije

 

Turkije heeft een oppervlakte van 780.580 vierkante kilometer en 71,5 miljoen inwoners. De hoofdstad van Turkije is Ankara. De vlag van Turkije is rood met een witte halve maan en een witte ster. De symbolen zouden staan voor de verbinding tussen verleden en toekomst.

vlag Turkije

 

Geografisch ligt Turkije gedeeltelijk in Europa en gedeeltelijk in Azië de grens van de twee werelddelen is gescheiden door de Bosporus, de Zee van Marmara en de Dardanellen. Thracië is het Europese deel van Turkije. Istanbul ligt zowel in Europa als in Azië. Turkije heeft verschillende klimaatzones hierdoor is de flora en fauna van Turkije bijzonder soortenrijk. Het binnenland van Turkije is grotendeels ruig en ongerept en er zijn nog veel rustige kustgebieden waaronder mooie ecotoerisme bestemmingen.

 

Natuurgebieden

 

 

Turkije heeft circa 140 beschermde natuurgebieden, waarvan 40 als Nationaal Park. Het bekendste park is wellicht het Nationale Park Göreme in de historische regio Cappadocië. Rondom Antalya liggen drie Nationale Parken: Beydaglari, Gulluk Dagi en Koprulu Kanyon. Het Nationale Park Olympus Beydaglari omvat het imposante berggebied Beydaglan en een ongerepte Middellandse Zee kust van bijna 140 kilometer lengte. Langs de kust leeft de Mediterrane monniksrob en in het park de lynx, vos, caracal en de bezoargeit. In het Nationaal Park Koprulu Kanyon ligt een kloof en de rivier Kopru die in het Taurusgebergte ontspringt en bij de oude stad Aspendos in zee uitmondt. Tussen de dorpen Bolosan en Beskonak versmalt het rivierdal tot een diepe kloof. De Koprulu kloof is de langste kloof van Turkije, over de kloof liggen enkele bruggen uit de Romeinse tijd. De steile rotsen van de kloof zijn het leefgebied van de jakhals en de bezoargeit. In het park is een groot bos met de Turkse den (Pinus brutia) en er is een uniek bos van 400 hectare met de Zeecypres.

 

    vakantie Turkije