Adrasan

 

Adrasan ligt 45 kilometer ten zuiden van Kemer en 63 kilometer ten oosten van Demre (Myra) aan de Lycische kust in de provincie Antalya in Turkije. Adrasan ook wel Cavuskoy genoemd is een kaap en een schitterende natuurlijke baai 25 kilometer ten oosten van de plaats Kumluca op het Lycische schiereiland Teke.

 

De naam Kumluca is afgeleid van het Turkse woord voor “zand”, het is een stad in een uitgebreid agrarisch gebied. De streek staat bekend om de teelt van kasgroente en watermeloenen, elke vrijdag is er een grote markt.

 

Rhodiapolis

 

Rhodiapolis ligt hoog in de heuvels boven Kumluca, het is een oude Lycische stad. De opgraving is te bereiken via een wandeling door het achterliggende bos. De naam komt van “Rhodos stad”, de Lycische stad is waarschijnlijk gesticht door kolonisten van het Griekse eiland Rhodos. Rhodiapolis is vooral bekend vanwege het grafmonument van Opromoas. Na zijn dood liet hij veel geld na voor de bouw van monumenten in Lycië. Tijdens zijn leven schonk hij onder meer geld voor onderwijs aan kinderen en betaalde de bruidschat van dochters van arme gezinnen. De muren van het grafmonument van Opromoas staan vol met inscripties met lovende teksten over de weldoener. Het zijn waarschijnlijk de langste inscripties die ooit in Lycië zijn geschreven.

 

 

Adrasan

 

Adrasan wordt wel het kroonjuweel van de Turkse Rivièra genoemd. Het is een ongerept gebied omgeven door de dennenbossen van het Taurusgebergte en nog nauwelijks door het toerisme ontdekt. Er kunnen dagtochten met een kleine boot worden gemaakt waarbij de verschillende baaien in de omgeving worden bezocht. De Adrasan Baai en andere baaien in de directe omgeving zijn ook populair om te duiken of te snorkelen. Het twee kilometer lange strand van Adrasan loopt heel langzaam in zee af en is hierdoor volgens de Turkse gezinnen die hier graag in de weekenden en vakanties komen ook geschikt voor kleine kinderen die nog niet of nauwelijks kunnen zwemmen. 

 

 

Het gebied ligt in het Nationaal Park Olympos-Beydaglari ook wel Olympos nationaal park of Beydaglari Coast National Park genoemd. Adrasan Baai is ook een deel van de 509 kilometer lange afstandswandelroute de Lycian Way (Likya Yolu). Er zijn twee bewegwijzerende wandelroutes die langs de baai komen, de zeventien kilometerlange wandeltocht van Gelidonya naar Adrasan en de 20 kilometerlange wandeling van Adrasan naar Cirali. Deze wandeling komt langs de Chimaera, de plaats van het eeuwige vuur. Uit de bodem van de berghelling komen door vrijkomende gassen al eeuwen lang vlammen uit de grond. In het Turks wordt de plek Yanartas (vlammende of brandende steen) genoemd.

 

Kleinschalige hotels of Bed & Breakfast mooi gelegen in Kumluca an Adrasan.