Nationaal Park Aladaglar

 

Het Aladaglar gebergte in Turkije is een deel van het Taurusgebergte en ligt in de provincies Kayseri, Nigde en Adana in de regio Centraal-Anatolië ten zuidoosten van Cappadocië. Het Aladaglar gebergte wordt ook wel het Anti-Taurus gebergte genoemd en heeft een oppervlakte van 545 vierkante kilometer. Het zijn kleurrijke bergen, zwart van de dennen, bijna wit van het kalksteen of mooie roodachtige tinten als de zon er op schijnt.

 

 

De hoogste top in de Aladaglar is de Demirkazik met een hoogte van 3756 meter. Het is een gebied met grote temperatuurverschillen, overdag kan het 30 graden zijn terwijl het in de nacht vriest, op de hoogste toppen blijft bijna het hele jaar sneeuw liggen.

 

Het hele gebied is een nationaal park en de Aladaglar is een van de meest bekende klimgebieden van Turkije.

 

 

Nationaal Park Aladaglar

 

Het Nationaal Park Aladaglar omvat het hele Aladaglargebergte en is een schitterend ruig en nagenoeg ongerept natuurgebied met veel kloven, valleien, bossen, grotten, de Zamanti rivier en enkele watervallen en gletsjermeren. Het is een interessant geologisch gebied met kalksteen, metamorf gesteente en vulkanische restanten. 75 kilometer ten noorden van het nationaal park ligt de niet-actieve vulkaan Erciyes en 85 kilometer ten noordwesten de Hasan Dagi.

 

De flora in het nationale park Aladaglar bestaat uit dichte dennenbossen en veel kruidachtige planten op de grens van de bomen naar de rotsen en op de alpenweiden.

In het gebied leven veel roofvogels maar ook onder andere marters, wilde geiten en vossen.

 

Kapuzbasi waterval

 

De mooie Kapuzbasi waterval of de Kapuzbasi Selalesi in het district Yahyali zijn in totaal zeven watervallen waarbij het water loodrecht uit de rotswand naar beneden stort. Het water van de Kapusbazi is goed drinkbaar bronwater. In de omgeving zijn een aantal picknickplaatsen, een oude graanmolen en enkele dorpen.

 

Wandelen Aladaglar

 

In de bergen zijn herders en er leven nomaden in de valleien, al wonen de meeste nomaden er niet meer het hele jaar door. Bij de berg Eznevit in de Emli vallei is een nomadenkamp en er zijn enkele tentenkampen voor wandelaars. Bij een georganiseerde reis wordt de bagage per paard of jeep vervoerd naar het tentenkamp en loopt een gids mee door het ruige kalklandschap. Het zijn vrij pittige wandelingen maar in een schitterende ongerepte natuur. De meest populaire klimroute is de beklimming van de Demirkazik. Wandelen of klimmen zonder gids in de Aladaglar is niet aan te raden, er zijn geen duidelijke wandelroutes en er zijn weinig wandelpaden.

 

Een bezoek aan Nationaal Park Aladaglar is goed te combineren met een bezoek aan Cappadocië, in de winter kunnen niet alle berggebieden worden bezocht maar een gedeelte is wel veilig begaanbaar. Het zijn zowel in de winter als in de zomer schitterende landschappen.

 

In Nigde liggen kleinschalige hotels op korte afstand van het nationale park.