Alahan klooster

 

Het Alahan klooster ligt in de historische streek Isauria in het Taurusgebergte vlak bij de plaats Mut in de provincie Mersin in Turkije en circa 250 kilometer ten oosten van Alanya. Isauria of Isaurië is een oude geografische benaming voor dit gebied en werd wel het hart van het Taurusgebergte genoemd. Op de weg van Silifke naar Karaman verlaat de weg de Anatolische hoogvlakte en klimt over een pas. Achter de bergpas in de richting naar Mut ligt een afslag naar Alahan waar het mooie byzantijnse kloostercomplex ligt. Het landschap is imposant en het klooster staat op een terras boven de schitterende, door bergen omgeven, Goksu vallei op een hoogte van 1250 meter. 

 

 

Pelgrimsoord en Zeno

 

Het kerkencomplex wordt meestal omschreven als een klooster maar recente studie zou hebben uitgewezen dat Alahan niet als een kloostercomplex is gebouwd maar als een pelgrimsoord. Algemeen werd aangenomen dat keizer Zeno het complex heeft laten bouwen maar ook dit wordt nu, na nadere bestudering, in twijfel getrokken. Het kloostercomplex bestaande uit een driebeukige basiliek, een doopkapel, een koepelkerk en een zuilengalerij, waar achter de zuilen in de rotsen waarschijnlijk cellen of kleine woningen lagen voor de monniken, staat in zijn geheel op de voorlopige werelderfgoed lijst.

 

Alahan klooster

 

Op het terrein van het christelijke Alahan klooster terrein staan twee kerken. De grootste aan de westkant, is gebouwd in de tweede helft van de 5 de eeuw. Op de toegangspoort van de Westerse kerk, ook wel de Evangelische basiliek genoemd, zijn veel reliëfs te zien. De reliëfs  beelden vier evangelisten uit en de aartsengelen Gabriel en Michael. De aartsengelen Gabriel en Michael zitten op een stier die de priester van Isis vertrapt. De afbeelding toont hiermee de overwinning van het christendom op het heidendom. Er ligt bij de westerse kerk ook een kruisvormige doopkapel en er zijn in de rotsen uitgehouwen rotsgraven. In een van deze graven zou misschien Tarasis (keizer Zeno) zijn begraven, de stichter van het klooster.

 

 

De kerk aan de oostkant werd vermoedelijk circa 50 jaar later gebouwd. De kerk is gebouwd met een opmerkelijk vakmanschap. Er is een goed bewaarde elegante gevel en sierlijke slanke zuilen. Achter in de rosten lagen de logeervertrekken, een keuken en een bakkerij.

 

Archeologisch project

 

Het Goksu archeologisch project heeft het hooggelegen deel boven de Goksu vallei en kloof onderzocht onder leiding van dr. Hugh Elton van het Brits instituut voor archeologie in Ankara.

 

Het onderzochte gebied wordt omschreven als: 

“De nederzettingen van het ruige Cilicia of Isauria”. 

 

Hotels in Silifke