Alanya

 

Alanya heeft een mooie ligging op een schiereilandje aan de voet van het Taurusgebergte in Turkije. Het is een van de populairste vakantiebestemmingen aan de Turkse Rivièra. Alanya is een opvallende combinatie van oude vestingwerken en een moderne bruisende stad. Door deze combinatie is Alanya een uniek sfeervolle stad.

 

Op de heuvel ligt de oude stad en de vesting, aan de stranden ligt de benedenstad. Alanya werd beschermd door de Kizil Kule, de Rode Toren, deze toren heeft vijf verdiepingen, een achthoekige vorm en is 33 meter hoog. Het belangrijkste doel van de toren was de bescherming van de Tersane, de scheepswerf, die aan de voet van de toren ligt.

 

 

Bezienswaardigheden Alanya

 

  • Op de heuveltop ligt het fort en de overblijfselen van het paleis van de sultan, een gedeelte van de stad wordt nog bewoond. Er zijn vijf museums : het Alanya museum met een standbeeld van Hercules, het Kizil Kuze museum, het Huis van Ataturk en twee museums bij de vesting.
  • De druipsteengrot Damlatas en de vele grotten aan de voet van de rots aan de westkant van het schiereiland bij het Kleopatra en Damlatas strand. Met bootjes kan men langs of in de grotten varen, ook zijn er pauzes om te zwemmen bij de grotten. Bij de Damlatas grotten ligt ook de Fosforlu grot met de lichtgevende rotsen. Vooral als de maan schijnt is dit een sprookjesachtig effect, maar ook overdag zijn de lichtgevende rotsen in de grot wel te zien.
  • Er zijn elk jaar verschillende festivals in de stad. Het Alanya kunst- en cultuurfestival eind mei of begin juni als opening van het toeristenseizoen en hetzelfde soort festival in oktober ter afsluiting van het toeristenseizoen. De Alanya Jazz dagen vinden plaats in september in de Rode Toren.
  • Op circa acht kilometer van Alanya ligt de Dim Cayi of Dimcay rivier die ontspringt in het Taurusgebergte. Hier liggen de Dim Cayi grotten en de Dim Cayi kloof. Op de rivier kan men kanoën of raften. Er zijn een aantal goede restaurants waar verse forel gegeten kan worden.
  • 40 kilometer ten oosten van de stad ligt de Sapadere kloof, het is een schitterende vallei met watervallen en een 530 meter lange loopbrug. In het dorp Sapadere is een oude watermolen en worden tapijten en producten van zijde gemaakt.

 

Vakantie Alanya

 

Rondom de haven liggen gezellige cafés en tussen de havens en het park zijn winkeltjes met souvenirs, lederwaren en vrolijk beschilderde kalebassen en poppen die kenmerkend zijn voor deze streek. Aan beide zijden van het schiereiland liggen brede stranden, veel stranden hebben de Blauwe vlag nominatie voor schone en veilige stranden. Openbare Blauwe Vlag stranden zijn de zandstranden Kleopatra Bati, Kleopatra Dogu, Damlatas en het Keykubat strand met een langzaam aflopende zeebodem. Het Incekum zandstrand staat ook als kindvriendelijk bekend vanwege de langzaam aflopende zeebodem. Verschillende hotels in Alanya hebben een Blauwe Vlag strand die alleen toegankelijk zijn voor hotelgasten. Er is een ruime keus in accommodaties van eenvoudig tot luxe en naar keus wel of niet All Inclusive.