Alibey Eiland

 

Het Alibey Eiland of het Cunda Eiland in Turkije is het grootse eiland van de Ayvalik archipel. Er zijn veel oude sfeervolle straatjes en kerken en kloosters op Alibey Eiland te zien. Het eiland is met een brug verbonden met het Lale Eiland. Het Lale Eiland is met een dam verbonden aan Ayvalik, het vasteland van Turkije. In de zomermaanden is er een frequente veerbootverbinding van Ayvalik naar Alibey. In het Grieks werd het eiland Moschonisi genoemd, het geurige eiland.

 

 

Ayvalik Eilanden

 

De Ayvalik Eilanden is een archipel van 22 eilanden en veel rotsen in het noordoosten van de Egeïsche Zee. Het grootse eiland in de Ayvalik archipel is Alibey Eiland, door de verbintenis met Lale nu een schiereiland. Alibey en Lale zijn de enige bewoonde eilanden van de Ayvalik archipel. De eilanden zijn een belangrijk natuurgebied met talloze stranden en baaien, het is ook een goed duikgebied.

 

 

Bezienswaardigheden Alibey Eiland

 

Alibey Eiland staat bekend om de vele visrestaurants in de haven.

Oude sfeervolle straatjes met restaurants en neoklassieke gebouwen.

Tussen de haven en Asiklar Tepesi ligt de Taksiyarhis kerk oftewel de Taxiarchis kerk, in de Griekse tijd was dit de meest belangrijke Griekse kerk van het eiland.

De Aya Nicola of St. Nicolaos kerk is een Griekse kerk uit de 19 de eeuw in het centrum tussen de huizen.

Asiklar Tepesi, de “liefdesheuvel”  is een heuvel met mooi uitzicht en een gerestaureerde molen en kerk.

De voormalige Agios Ioannis kerk is nu een museum van de Rahmi Koc stichting met een grote bibliotheek en workshops. De bibliotheek is dagelijks geopend van 09:30 tot 17:30, op maandag gesloten. Bij het museum ligt een café met terras en mooi uitzicht, het Panorama café heeft wifi en er is lokale olijfolie te koop.

Het Ayisigi Manastiri oftewel het Maanlicht Klooster in de Patrica Baai is vermoedelijk gebouwd in de 17 de eeuw door monniken van het Griekse schiereiland Athos.

Tavuk Adasi ligt tegenover Alibey, hier liggen de restanten van een groot klooster. Tavuk Adasi heeft een oppervlakte van 17 hectare en er zijn plannen om de kerk bij het klooster te restaureren en een museum te openen.

Veel stenen van het voormalige klooster zouden zijn gebruikt bij de bouw van huizen op Alibey. Gevonden voorwerpen uit deze omgeving worden in het Balikesir museum tentoongesteld. Vanuit de haven kan een cruise gemaakt worden langs de Ayvalik eilanden, tijdens deze dagexcursie worden er mooie en vanaf land onbereikbare stranden bezocht. Bij de cruise zit meestal een lunch inbegrepen met verse vis en salade. Kies een mooi gelegen hotel op de Ayvalik eilanden.