Amasya

 

Amasya ligt in de provincie Amasya in de Zwarte Zee-regio in het noorden van Turkije. De plaats heeft een schilderachtige ligging tegen een rotswand en aan de oevers van de Yesilirmak rivier. Amasya ligt in een mooie groene bergachtige omgeving en men trekt er graag op uit om in de bergen te wandelen of te picknicken. 

 

De stad heette in de oudheid Amaseia en was gelegen in de Pontus, een regio van het schiereiland Anatolië of Klein-Azië.  De naam Pontus (oud-Griekse woord voor zee) is afkomstig van de Griekse kolonisten die in die tijd in het hele gebied van de Zwarte Zee kust in Turkije en in het Pontisch gebergte in het oosten van Turkije woonden. In 281 v. Chr. werd het koninkrijk Pontus gesticht door Mithridates. Amasya was de hoofdstad van het koninkrijk Pontus, hier hadden Pontische koningen een paleis en werden ze begraven in uitgehouwen rotsen boven de stad.

 

 

Amazonen

 

De Griekse historicus Strabo (circa 64 v.Chr – 24 n. Chr.) is in Amasya geboren en hij heeft de stad gedetailleerd beschreven. Volgens de historicus is de naam van de plaats afkomstig van Amasis de koningin van de Amazonen. De amazones waren in de Griekse mythologie vrouwelijk strijders, hun thuisbasis was in het noorden van Turkije bij de rivier Thermodon (nu Terme Cay) ten oosten van de stad Samsun. In het westen lag de rivier Iris, die tegenwoordig Yesilirmak heet, de rivier stroomt door Amasya naar Samsun en vloeit af in de Zwarte Zee. Er zijn veel legendes over de amazonen, de vrouwelijk strijders zouden geholpen hebben bij de Trojaanse oorlog en de tempel van Artemis in Epheze   zou door amazonen gebouwd zijn.

 

Amasya bezienswaardigheden

 

Er zijn verschillende bezienswaardigheden in Amasya. Langs de rivier liggen mooie houten Ottomaanse huizen. Een van deze huizen is nu een archeologisch en etnologisch museum. De koningsrots met de koninklijke tomben is bereikbaar via een steile klim over de trappen die tussen de huizen liggen. Halverwege liggen de restanten van het Kizlar Sarayi, waarschijnlijk het maagdenpaleis. Velvolgens leidt een tunnel met een in de rosten uitgehakte trap naar de twee grootste tomben. De vijf grafkamers met gevels zouden van de eerste vijf Pontische koningen zijn.

 

De citadel, ook wel kasteel of vesting genoemd, is bereikbaar via een afslag van de weg naar Samsun. Enkele torens van de citadel dateren waarschijnlijk al uit de Pontische tijd, andere torens zijn Byzantijns.

 

Vanaf het kasteel is er een mooi uitzicht op de bergen en de Yesilirmak rivier. Tijdens de Ramadan wordt er soms bij zonsondergang een oud kanon afgevuurd.

 

Er is een goede keus in hotels of een goedkoop sfeervol guesthouse