Anamur

 

Anamur ligt in de provincie Mersin in het zuiden van Turkije in de Middellandse Zee-regio, een kleine 150 kilometer ten oosten van Alanya. Anamur is de meest zuidelijke stad van Turkije en ligt aan de Middellandse Zee tegenover Cyprus, bij helder weer zijn de bergen van Cyprus goed te zien. Ten zuidwesten van Anamur ligt het oude Anemurium. In Anamur en omgeving zijn een aantal opvallende bezienswaardigheden.

 

 

Anamur is genoemd naar de wind, de vroegere inwoners vereerden waarschijnlijk de god van de wind. Het een vruchtbare en warme streek, er worden bananen, papaja, ananas, aardbeien en taro gekweekt. Taro, in het Turks Golevez, is een tropische plant waarvan de knol en het blad eetbaar zijn. Het blad bevat veel vitaminen en mineralen en wordt gegeten in soep of groentegerechten, de knol wordt wel gebruikt in pasta’s zoals ravioli maar ook als bindmiddel voor sauzen of vermengd met kokos in taarten.

 

 

Marmure Kasteel

 

Het Marmure kasteel ligt zes kilometer ten oosten van Anamur. Het Marmure kasteel is gebouwd in de 3 de eeuw als een Romeins fort ter bescherming tegen piraten. Omstreeks 1450, tijdens de Karaman dynastie, werd het fort gerestaureerd als kasteel.

 

Rond het grote kasteel ligt een gracht en de buitenmuren zijn verbonden met 36 torens. Er zijn drie binnenplaatsen en op de meest westelijke binnenplaats staat een kleine moskee.

 

 

 

 

Anamur heeft goede zandstranden, de rustige stranden zijn een belangrijke nestplaats voor de zeeschildpad Carretta caretta. Langs de rotsachtige kust leeft de Mediterrane monniksrob, er is een grote populatie van 29 monniksrobben, dit is circa de helft van de hele populatie Mediterrane monniksrobben in Turkije.

 

Cukurpinar Grot

 

Ten zuiden van Anamur ligt de Cukurpinar grot, de grotopening ligt op 1180 meter hoogte en het eerste gedeelte van de grot loopt bijna loodrecht naar beneden. De Cukurpinar grot is de diepste grot van Turkije met een diepte van 1196 meter en een lengte van 3550 meter.

 

Anemurium

 

Anemurium of Anemourion wordt nu ook wel Eski Anemur genoemd, de oude stad lag in de Romeinse provincie Isaurië. Anemurium bestond uit een bovenstad en een benedenstad. De bovenstad, de akropolis, was gebouwd op Kaap Anamur, de meest zuidelijke punt van Klein-Azië. De eerste sporen van de oude stad dateren uit de 8 ste eeuw v. Chr. en in de tijd van het Romeinse Rijk waren er circa 20.000 inwoners. De stad bleef bewoond tot halverwege de zevende eeuw.

 

Restanten van Anemurium zijn onder andere een grote necropolis met graven met muurschilderingen, een theater met circa 1500 zitplaatsen, een overdekt odeon (muziektheater), openbare baden met mozaïekvloer en een zuilengang.

 

hotels in Anamur