Ankara

 

Ankara de hoofdstad van Turkije ligt in de provincie Ankara in de regio Centraal-Anatolië. De stad was in het verleden het handelscentrum voor het omliggende agrarische gebied, vooral handel in wol afkomstig van de langharige angorageiten. Ankara is nu een centrum van handel, industrie en politiek, de Turkse regering en buitenlandse ambassades zijn gevestigd in de stad. Voor veel mensen is een kort verblijf in de stad met een bezoek aan het Anatolische museum, de Kocatepe moskee en het mausoleum van Atatürk voldoende.

 

Bezienswaardigheden Ankara

 

Arkeoloji Muzesi, het Museum voor Anatolische beschavingen is gevestigd in een gerestaureerde “bedesten” uit de 15 de eeuw, een overdekte markthal met binnenplein. Te zien in het museum zijn onder meer 8000 jaar oude schilderingen uit het heiligdom van Catalhuyuk. Juwelen en zonneschijven uit de Koninklijke tombe van Alacahoyuk. Beeldhouwwerken van de Hittieten, een Anatolisch volk dat gevestigd was in het oude Hatussa. Een munt uit 615 v.Chr. gevonden in Sardis, de oudste munt of een van de oudste  ter wereld.

 

Mausoleum van Atatürk

 

 

Anitkabir, het Mausoleum van Atatürk ligt op een heuvel in het centrum van Ankara. In het mausoleum is duidelijk de omvang te zien  van de persooncultus rond Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938), grondlegger van de republiek Turkije. Parkeren kan op de top van de heuvel, vanaf hier loopt een brede laan geflankeerd met replica’s van Hittietische leeuwen. Deze leeuwen staan symbool voor Anatolië en worden getoond om kracht en vrede uit te stralen. De laan eindigt in een uitgestrekte open tuin, deze tuin wordt ook wel het Vredespark genoemd naar een uitspraak van Ataturk: “Vrede thuis is vrede in de wereld”. Op het hoogste punt staat het monumentale mausoleum dat gebouwd is tussen 1944 en 1953. Het monument trekt jaarlijks ruim tien miljoen bezoekers met als absoluut hoogtepunt 10 november, de sterfdag van Atatürk. Op 10 november 2013, 75 jaar na zijn overlijden bezochten ruim 1 miljoen mensen het beroemde mausoleum.

 

In het Anitkabir Atatürk Museum zijn persoonlijke spullen van Ataturk te zien.

 

De torens en de standbeelden binnen het Anitkabir hebben een symbolische betekenis. De Onafhankelijkheidstoren met de adelaar staat voor kracht en onafhankelijkheid. Aan de voorzijde van de toren staat een vrouwen standbeeldgroep, ze staan symbool voor de trots van de Turkse vrouwen. De Vrijheidstoren met de engel symboliseert het heilige van vrijheid, aan de voorzijde staat een mannen standbeeldgroep symbool voor de wilskracht van het Turkse volk.

 

Ankara vakantie

 

In het noordoosten van Ankara ligt een internationale luchthaven, de Ankara Esenboga. In de stad en de omgeving zijn veel goede hotels voor een korte of lange vakantie in Ankara. Vanaf de luchthaven zijn er ook binnenlandse vluchten mogelijk naar bijvoorbeeld Istanbul of Izmir.