Antalya

 

Antalya is de hoofdstad van de provincie Antalya, het een gezellige stad met boulevards, een zeehaven en het oude stadsgedeelte Kaleici. De haven van Kaleici heeft al verschillende prijzen gewonnen en wordt gezien als een van de mooiste havens van Turkije.

 

Antalya is een van de belangrijkste vakantiebestemmingen aan de Turkse Rivièra en ligt aan de voet van het Taurusgebergte. Het Taurusgebergte vormt bij Antalya een grillige kustlijn met mooie baaien en stranden. 

 

 

 

Bezienswaardigheden Antalya

 

Het Atatürk park en het Karaali park zijn parken met schitterende exotische bloemen, sculpturen, standbeelden en wandelpaden tussen de palmbomen.

 

Het Soba museum, het ovenmuseum, is gevestigd in een opmerkelijke toren. Op de vier verdiepingen van het museum zijn ovens te zien uit verschillende periodes en verschillende landen. Aan de muren hangen gedichten van Turkse dichters. Rond het museum liggen kleine werkplaatsen van metaalsmeden die ijzer, koper en tin bewerken.

 

 

Het archeologisch museum met een verzameling Griekse en Romeinse voorwerpen en prehistorische vondsten uit de grotten van het Taurusgebergte.

 

De Poort van Hadrianus in de stadsmuur met drie triomfbogen gebouwd ter ere van de Romeinse keizer Hadrianus, toegangspoort naar de oude stad Kaleici.

 

De Yivli Minare, een geribbelde of gegroefde minaret van 38 meter hoog gebouwd met Seldjoekse rode baksteen. Seltsjoeken is een oude volksstam uit Turkije.

Monument van Ataturk op het Republiekplein.

 

 

Aan de weg naar Lara liggen de Duden watervallen, de rivier stort zich over de rand van rotsen in zee. De Kursunlu watervallen liggen in een spectaculair landschap aan de weg naar Isparta.

 

Op de weg naar Burdur liggen de Karain grotten die in de neolithische tijd werden bewoond en verder naar het noorden liggen de Insuyu grotten, druipsteengrotten die onderling met elkaar zijn verbonden.

 

20 kilometer ten zuiden van Antalya ligt het nationaal park Olympus Beydaglari. Een kustpark met schitterende uitzichten en oude nederzettingen. In het park zijn picknick en kampeerplaatsen, men kan er wandelen, bergbeklimmen en paragliden.

 

30 kilometer ten noordwesten van de stad ligt het Mount Gulluk nationaal park met de oude Lycische stad Termessos met een mooi amfitheater in een prachtig landschap.

 

40 kilometer ten noordoosten van Antalya ligt het nationaal park Koprulu Kanyon met de rivier Kopru en de lange en diepe Koprula kloof.

 

Vakantie Antalya

 

Het is een schitterende vakantieplaats voor wie wil zonnen, zwemmen, windsurfen, waterskiën, zeilen, bergbeklimmen of grotten bezoeken. De bekendste stranden van Antalya zijn de zandstranden Lara en Kundu Lara en het Konyaalti strand, een zand met kiezel strand met schitterend uitzicht op de bergen van Taurus. In de omgeving van Antalya liggen historische plaatsen in een landschap van dennenbossen, olijfboomgaarden, sinaasappelbomen, palmbomen en bananenbomen. De stad heeft over het algemeen gastvrije inwoners en een ruime keus in accommodaties van eenvoudig tot luxe en naar keus wel of niet All Inclusive.