Aphrodisias

 

Aphrodisias de stad van Aphrodite ligt bij de plaats Geyre in de provincie Aydin in Turkije, 155 kilometer ten oosten van Kusadasi en 200 kilometer ten oosten van Didim. Aphrodisias ligt op een vruchtbare vlakte omgeven door bergen in de verte.

 

De plaats is sinds de veertiende eeuw verlaten, in 1961 begon professor Kenan Erim hier met de opgravingen. Na zijn overlijden werd de professor eervol vlak bij de opgraving begraven.

 

Karia

 

Aphrodisias (Afrodisias) was een Griekse stad in de historische streek Karia of Karië. Karia of Karya (Turks) was in de oudheid een regio van West-Anatolië, de landstreek werd gereageerd vanuit Halicarnassus, het huidige Bodrum.

 

Andere steden in het gebied waren onder meer Didyma, Kaunos, Milete en Telmessos, het huidige Fethiye .

 

Aphrodisias

 

Aphrodisias is vernoemd naar de godin Aphrodite, de Griekse godin van de liefde. De stad werd gebouwd bij een marmergroeve en het marmer werd beroemd in de Romeinse wereld. Hier stond ook een van de beroemdste academies voor de beeldhouwkunst van de Oudheid. Het goed bewaarde theater was oorspronkelijk Grieks maar werd later door de Romeinen omgebouwd voor gladiatorengevechten. Bij het theater liggen baden en een agora (marktplein). Achter de heuvel waarin het theater is gebouwd liggen de Baden van Hadrianus en een oefenterrein van zwart en wit marmer. Vanaf hier volgt er een pad naar het kleine odeon (muziektheater) met negen rijen goed bewaarde zitplaatsen. Hierna volgt het Bisschoppaleis dat herkenbaar is aan de zuilen van blauw marmer uit de plaatselijke marmergroeve. Achter het paleis is de tempel te zien.

 

De Tempel van Aphrodite was het centrum van de stad, veertien zuilen zijn weer opgericht na de verschillende aardbevingen. Voor de tempel lag de Tetrapylon. De Tetrapylon, een toegangspoort van vier groepen met elk vier kolommen is weer opgebouwd met de delen die gevonden zijn bij opgravingen in 1990. Ten noorden van de tempel ligt het bijzonder goed bewaarde stadion met 30.000 zitplaatsen. Het sebasteion zijn twee zuilenrijen die langs een processieweg stonden.

 

Museum

 

Het lokale museum bevat een rijke verzameling van oude beelden uit Aphrodisias.

 

Te zien zijn onder andere: een beeld van Aphrodite, een ruiterstandbeeld van Troilus en reliëfs van sebasteions.

 

Het museum is op maandag gesloten, de rest van de week zijn de openingsuren van 08:00 tot 17:00 uur.

 

sfeervolle hotels bij Aphrodisias