Aspendos

 

Aspendos was een belangrijke stad aan de rivier Eurymedon in Turkije. De oude Grieks-Romeinse stad ligt nu bij de plaats Serik in de provincie Antalya, 18 kilometer ten noordoosten van Belek en 25 kilometer ten noordwesten van Side. Het grote Romeinse theater van Aspendos is een van de best bewaarde theaters uit de klassieke oudheid. De stad is rond de twaalfde eeuw v. Chr. opgericht door Griekse kolonisten uit Argos op de Peloponnesos in Griekenland. 

 

Pamphylië

 

Aspendos werd gebouwd in de historische landstreek Pamphylië aan de Eurymedon rivier. In de oude geografie was Pamphylië een regio in het zuiden van Klein-Azie en grensde aan de historische landstreken Lycië, Cilicië en Pisidië. De naam van de streek is afgeleid van het Griekse “pamphylos” en betekent: “van gemengde stammen”.

 

De inwoners van Pamphylië waren een mengeling van oorspronkelijke bewoners en immigranten. Aspendos werd een van de rijkste steden in de streek, er was handel in zout, wijn, graan en de ruwe Pamphylische wol.  

 

Brug en aquaduct

 

De Eurymedon Brug over de  Eurymedon rivier was een boogbrug met negen bogen uit de Romeinse tijd. Later werd op de restanten een Seltjoekse brug gebouwd (historische bevolkingsgroep uit Konya) en de brug heet nu de Koprupazar Brug.

 

De Romeinse brug werd gereconstrueerd op de computer, de oorspronkelijke brug had een lengte van 259,5 meter en een breedte van 9,44 meter. Tijdens de Perzische oorlog werd hier de Slag om Eurymedon gestreden.

 

 

Bij de heropbouw van de brug zijn er delen van het nabij gelegen Romeinse aquaduct gebruikt. Het aquaduct is goed te zien vanaf de lage heuvel bij het theater.

 

Theater Aspendos

 

Het theater van Aspendos staat bekend als het best bewaarde theater uit de oudheid en wordt wel het mooiste theater van de wereld genoemd. Het theater heeft een diameter van 96 meter en werd gebouw in het jaar 155 door de Griekse architect Zenon. Het theater heeft 7000 zitplaatsen en wordt nu nog steeds gebruikt. Vanaf de heuvel boven het theater zijn de restanten van een markthal, agora (marktplein), een monumentale fontein en een raadszaal te zien.

 

Aspendos Opera en Balletfestival

 

Elk jaar zijn er optredens in het theater tijdens het Aspendos Internationaal Opera en Balletfestival. In 2019 wordt het 26 ste opera- en balletfestival gehouden in de laatste twee weken van jinu en de eerste week van juli. Jaarlijks komen er naast de Turkse opera- en ballet groepen, deelnemers uit verschillende landen naar dit beroemde drie weken durende festival. Het Aspendos festival wordt in de internationale pers vaak genoemd als een van de beste tien operafestivals ter wereld.

 

 

Kijk voor vakantie in de directe omgeving bij   Belek  of  Side of kies een leuk sfeervol hotel in de omgeving.