Assos

 

Assos is een oude Griekse stad gelegen aan de Golf van Edremit in het district Ayvacik in de provincie Canakkale in Turkije, 85 kilometer ten zuiden van de stad Canakkale. De huidige naam van Assos is Behramkale of Behram, de plaats heeft een idyllische ligging. Behramkale heeft een mooie haven met op de achtergrond de akropolis, het hoogste punt van de oude Griekse stad. Langs de steile kant van de heuvel liggen bij het strand een paar restaurants en kleinschalige hotels.

 

Aristoteles

 

Assos is bekend vanwege de filosoof Aristoteles, hij woonde van 347 tot 344 v. Chr. op deze plaats en richtte de Academie van Assos op. De groep filosofen bestuurde plantkunde en dierkunde. Toen koning Hermias werd gevangen en ter door veroordeeld, vertrok de filosoof naar het oude koninkrijk Macedonië. Bij de ingang van de stad staat een modern standbeeld van Aristoteles.

 

Apostel Paulus

 

De apostel Paulus bezocht Assos tijdens zijn derde zendingsreis in de periode 53-57 n. Chr.  Waarschijnlijk liep Paulus van Troas (het gebied van de stad Troje) naar Assos, waar hij in de haven weer werd opgepikt door zijn reisgezelschap om verder te reizen naar het Griekse eiland Lesvos. In de bijbel wordt de plaats Assus genoemd, in het Bijbelboek Handelingen staat: “Wij nu waren vooruitgegaan naar het schip en voeren weg naar Assus, waar wij Paulus aan boord zouden nemen, want zo had hij het ons opgedragen, omdat hijzelf te voet zou gaan. En toen hij zich in Assus bij ons gevoegd had, namen wij hem aan boord en gingen naar Mitylene.”

 

Tempel

 

 

Op het hoogste punt van de akropolis, de oude Griekse stad, zijn de restanten te zien van de Tempel van Athene. Het is een Dorische tempel uit 530 v. Chr. en van de oorspronkelijk 38 zuilen staan er nog zes volledig overeind. Vanaf de Tempel van Athene is er een schitterend uitzicht op de Golf van Edremit en het eiland Lesbos (Lesvos). Er zijn ook ruines te zien van de agora (marktplein), een badhuis en een theater, buiten de stadsmuren ligt de oude begraafplaats.

Veel van de vondsten, zoals tempel beeldhouwwerken, die zijn gevonden tijdens de eerste opgravingen van Assos zijn te zien in het museum Louvre in Parijs. Gevonden voorwerpen  uit latere opgravingen zijn te zien in het archeologisch museum van Canakkale.

 

Babakale

 

Behram (Assos) ligt in het zuiden van het Turkse district Ayvacik, in het uiterste westen van Ayvacik ligt Babakale en Kaap Baba (Baba Burnu). Babakale is de meest westelijke punt van het vasteland van Turkije en de meest westelijke punt van het continent Azië. Het fort of kasteel op de kaap werd in 1725 gebouwd ter bescherming tegen piraten. Babakale ligt tegenover het Griekse eiland Lesbos en 30 kilometer ten westen van Behram.

Ruime keus in kleinschalige hotels in deze omgeving.