Ayvalik

 

Ayvalik ligt aan de noordwestelijke Egeïsche kust van Turkije in de provincie Balikesir. Rondom de plaats liggen de Ayvalik eilanden en tegenover Ayvalik ligt het Griekse eiland Lesbos. In de oudheid lag dit gebied in de streek Aeolis en mochten alleen Grieken zich vestigen in de stad. In 1891 woonden er ruim 21.000 Grieken en slechts 180 Turken. De Griekse stad werd toen Kydonia genoemd, een verwijzing naar de plant kweepeer die hier veel groeide. Na de Grieks-Turkse oorlog vond er een bevolkingsuitwisseling plaats en verhuisden de Grieken naar de Griekse Egeïsche eilanden en Turken van Kreta verhuisden naar Ayvalik. In de stad en omgeving zijn nog veel restanten te zien van Griekse gebouwen.

 

 

Ayvalik en omgeving wordt gekenmerkt door een opmerkelijke mix van kerken en moskeeën. Het is een vruchtbare streek en een van de grootste olijfbomenregio met circa twee miljoen olijfbomen.

 

Bezienswaardigheden Ayvalik

 

Herenhuizen aan de kustweg gebouwd volgens de Greek Revival architectuur.

Grieks-orthodoxe kerken die nu als moskeen worden gebruikt, zoals de Cinarli camii met roze gekleurde muren en de Saatli camii, de “klok moskee” gebouwd in 1850.

Ayvalik en de eilanden hebben een rijk onderwaterleven en is een populaire bestemming om te duiken.

Elke donderdag is er een grote markt of bazaar, waar ook de inwoners van Lesbos graag naar toe gaan.

Seytan Sofrasi oftewel Satans avondmaal is een populair uitzichtpunt met schitterend uitzicht op de Baai van Ayvalik en de archipel. Mensen komen hier speciaal naar toe om de zonsondergang te bewonderen. Bij Seytan Sofrasi ligt een kleine uitgedoofde vulkaan met een lava vijver in de vorm van een ronde tafel, het Satans avondmaal. Volgens de legende mag je een wens doen als je een munt in de vijver gooit.

Kucukkoy ligt aan de zuidkust van Ayvalik op korte afstand van Seytan Sofrasi. Bij Kucukkoy ligt Sarimsakli (knoflook) met een zeven kilometer lang zandstrand. Het populaire Sarimsakli strand loopt langzaam in zee af en is het meest bezochte strand in de omgeving.

Het Altinova strand is een lang zandstrand aan de zuidkust en bereikbaar via een lange voetgangersbrug. Het is een van de meest ongerepte stranden in de omgeving en een geliefd familie strand voor ouders met kleine kinderen. Bij het strand liggen dennenbossen en het is een populaire picknick plaats.

Het nationaal park Kazdagi met de berg Ida ligt ten oosten van Ayvalik.

Het historische Bergama ligt 63 kilometer ten zuidoosten en het archeologische Troje ligt 118 kilometer ten noorden van Ayvalik.

Het Alibey Eiland is bereikbaar met de ferry vanuit de haven of met de auto via de dam en de brug. Er zijn goede hotels op de Ayvalik eilanden.