Bafa Meer

 

Het Bafa Meer of het Bafa Golu is een Natuurpark en ligt in het district Soke in de provincies Aydin en Mugla in Turkije. Het meer ligt 29 kilometer ten noordoosten van Didim (Didyma), 55 kilometer ten zuiden van Kusadasi en 90 kilometer ten noorden van Bodrum. Het Bafa Meer is een Turks Natuurpark met een mooie natuur en interessante bezienswaardigheden van de oude stad Herakleia. In de oudheid was het Bafameer een deel van de Egeïsche Zee maar door slibafzetting van de Grote Meander is het uiteindelijk een zoetwatermeer geworden dat gevoed wordt door ondergrondse rivieren.

 

 

Besparmak gebergte

 

De oostelijke punt van het meer ligt bij het dorp Kapikiri aan de voet van het Besparmak gebergte. De Besparmak Dagi (vijf vinger berg) werd in de oudheid Mount Latmus of Latmos genoemd. De Besparmak bergketen ligt ten noorden van het Bafameer in de vallei van de Grote Meander (Buyuk Menderes) en strekt zich uit tot aan het oosten van Milas.

 

 

Het hoogste punt van de Besparmak Dagi is de Tekerlek Tepesi met een hoogte van 1353 meter. Bij het dorp Kapikiri liggen de restanten van Herakleia en er zijn enkele goede visrestaurants. Vanaf het dorp is er uitzicht op een van de Bafameer eilandjes, op dit eilandje staan de restanten van een klooster.

 

Herakleia

 

Herakleia was een Griekse stad in de historische landstreek Caria of Carië. De oorspronkelijke stad Latmos werd circa 1000 jaar v.Chr. gebouwd. Na vernietiging van Latmos werd de stad Herakleia (Heracleia) circa 300 jaar v. Chr. gebouwd, deze stad stond toen aan de kust.

 

De imposante verdedigingsmuren van Herakleia hadden een totale lengte van 6,5 kilometer, een breedte van 2 tot 3 meter en een hoogte van 6 meter, de muren werden versterkt met 65 torens.

Bezienswaardigheden van Herakleia zijn restanten van de stadsmuren, torens, een agora (marktplein), een klein theater en de tempel van Athena.

 

In het oude Herakleia op Latmos werd de maangodin Selene vereerd. Volgens een legende uit de Griekse mythologie werd Endymion verliefd op Selene.

 

De maangodin Selene vroeg aan Zeus om de jonge herder Endymion in een eeuwige slaap te houden op de berg Latmos. Uit de nachtelijke ontmoetingen tussen de twee geliefden werden 50 kinderen geboren. In de christelijke periode werd Endymion gezien als een lokale mystieke heilige en een oude tombe was volgens hen het graf en latere heiligdom van Endymion.

 

Natuurpark Bafa Meer

 

Het Bafa Meer is sinds 1994 officieel een Natuurpark en vogelreservaat, het is een belangrijk gebied voor trekvogels. De totale oppervlakte van het natuurpark is 12.281 hectare. Het Bafameer heeft een oppervlakte van 7000 hectare en een maximale diepte van 25 meter. Langs de noordelijke oever van het meer groeit een mediterrane vegetatie van laag struikgewas, wilde olijfbomen, tamarisken en dennenbomen. In het natuurgebied groeien veel plantensoorten waaronder een aantal verschillende soorten orchideeën. Rondom het Bafameer leven circa 210 vogelsoorten waarvan 70 soorten als broedvogel zoals de pelikaan en de dwergaalscholver. Aan de zuidkant van het meer liggen ongerepte stranden en vanaf verschillende locaties is het mogelijk om een mooie boottocht te maken op het meer. Het natuurpark is een mooie omgeving om te wandelen maar de wandelpaden zijn niet erg goed aangeven. Vanuit de vakantie plaatsen Didim  en Kusadasi  zijn er goede excursies mogelijk naar het natuurpark en er is een goedkoop hotel.