Balikesir

 

Balikesir ligt in het noordwesten van Turkije tussen Bursa en Izmir, het is economisch en sociaal gezien een belangrijke stad in de Marmara-regio. In de stad ligt de Balikesir universiteit, museums, een modern winkelcentrum, een cultureel centrum, het sfeervolle stadspark, pleinen en een aantal historische bezienswaardigheden. De stad is een van de Anatolische Tijger steden vanwege de snelle economische groei. Een stad krijgt deze titel op basis van het aantal bedrijven en hun economisch perspectief.

 

Balikesir staat bekend om de gevarieerde keuken, de traditionele volksdansen en volksliederen. De stad is een goede bestemming als uitvalsbasis om het landschap en plaatsen in de omgeving te verkennen.

 

Bezienswaardigheden Balikesir

 

De klokkentoren van Balikesir is een belangrijk symbool van de stad, de klokkentoren is oorspronkelijk gebouw in 1827 als replica van de Galata-toren in Istanboel. Na een aardbeving in 1897 is de toren opnieuw gebouwd.

De Zaganos Pasha moskee gebouwd in 1461.

De Yildirim moskee gebouwd aan het eind van de 14 de eeuw is in Balikesir het oudste nog bestaande gebouw uit de Ottomaanse periode.

Het Balikesir park is een groot stadspark met oude bomen, een fontein en verschillende vijvers. Het is een favoriete ontmoetingsplek en er worden regelmatig activiteiten georganiseerd.

De provincie Balikesir staat bekend om zijn thermale bronnen, ook in de stad zijn verschillende baden.

Degirmen bogazi, straat van de molens, is een bos en een favoriete picknickplaats. In het dorp Karakol staan een aantal historische windmolens, het bos en omgeving is een wandelgebied en klimgebied. Er is een uitzichttoren en verschillende kreken waar men kan vissen.

 

Hidrellez

 

Hidrellez is een traditionele feestdag in de regio, dit feest wordt elk jaar gevierd op 5 en 6 mei. Het is van oorsprong een religieus feest maar Hidrellez wordt vooral gezien als het Nieuwjaar van de lente. In de avond worden vuren ontstoken waar men drie tot zeven keer door heen springt om het komende jaar geen ziekte te krijgen. Om middernacht gaan de mensen naar rustige en groene gebieden zoals het stadspark of het Degirmen bogazi bos, wensen of gebeden worden soms opgeschreven en in het water gegooid. De volgende dag worden er traditionele maaltijden gekookt van lamsvlees.

 

sfeervolle hotels in Balikesir