Beydaglari

 

Het Nationaal Park Beydaglari in Turkije ligt tussen Antalya en Finike, parallel aan de kustlijn van Kemer naar Adrasan. Van noord naar zuid begint het nationale park bij Sarisu en loopt door tot kaap Gelidonya. Het natuurgebied heeft een oppervlakte van 31.018 hectare en omvat het imposante berggebied Bey Daglari en een 138 kilometerlange kustlijn. Het nationaal park wordt Olympos of Beydaglari Coast nationaal park of het Nationale Park Olympos-Beydaglari genoemd. In het gebied liggen de oude nederzettingen Phaselis en Olympos, de Chimaera, spectaculaire kloven, mooie stranden, rivieren en watervallen. Langs de kust is soms de Mediterrane monniksrob en de Middellandse zeeschildpad Caretta caretta te zien.

 

Bey Daglari en Tahtali Dagi

 

De Bey Daglari of het Beygebergte is deel van het Taurusgebergte en wordt ook wel het Lycische Taurus genoemd vanwege de ligging in het historische Lycië. Belangrijke bergtoppen in het gebied zijn de Teke Dorugu, Bakirli Dagi, de Tahtali Dagi en de Kizlar Sivrisi. De Tahtali berg is met een hoogte van 2366 meter de hoogste berg in het nationale park Beydaglari.

In de oudheid werd de Tahtali berg de Olympos berg genoemd, zetel van de goden. 

 

Phaselis

 

Phaselis ligt aan de voet van de Tahtali, dertien kilometer ten zuiden van Kemer. De ruines en de stranden zijn een populaire bestemming voor schoolreisjes of voor een dagje aan het strand. Phaselis was een oude Griekse en later een Romeinse stad. De overblijfselen van de oude stad zijn opgegraven, te zien zijn onder andere de oude geplaveide hoofdstraat, Romeinse baden, een poort van Hadrianus, een aquaduct, een theater en verschillende marktpleinen.

 

 

De drie oude havens zijn de Noordelijke haven, de Stadshaven en de Zuidelijke haven. Deze drie baaien zijn nu populair vanwege de stranden en om te zwemmen, vooral de baai in de oude Stadshaven, vanuit het water is er een prachtig uitzicht op de Tahtali berg.

 

Olympos

 

Olympos was een Griekse stad in het oude Lycië en ligt op korte afstand van Cirali, 40 kilometer ten zuiden van Kemer. De oude stad is te bereiken langs het dal van de rivier. Er liggen restanten van een theater, badhuizen, een basiliek en een tempelpoort, maar veel is overwoekerd en nog niet opgegraven.

 

De voornaamste reden voor een bezoek aan de oude stad Olympos voor veel bezoekers zijn niet zo zeer de ruines van de stad maar de mooie ligging van deze Lycische stad.

 

Vanaf de ruines is het Olymposstrand bereikbaar en vanaf het Olymposstrand de Chimaera.

 

Chimaera

 

De belangrijkste god van de Olympos was Hephaistos, de god van het vuur en smeden.

 

Deze verering voor Hephaistos was gebaseerd op de Chimaera, de stad van het eeuwige vuur. De naam Chimaera komt uit de Griekse mythologie, het was een vuurspuwend fabeldier, samengesteld uit verschillende dieren, met de kop van een leeuw, het lijf van een geit en een slang als staart.

 

In het Turks wordt de plaats Yanartas genoemd, “brandende steen”. Uit de bodem van de berghelling komen door vrijkomende gassen al eeuwen lang vlammen uit de grond.

 

In de oudheid geloofde men dat hier het fabeldier Chimaera woonde en vereerde ze de god Hephaistos, ook wel Vulcanus genoemd.

 

Goynuk Canyon

 

De Goynuk Canyon of de Kloof van Goynuk ligt vier kilometer ten noordwesten van Goynuk, zo’n 14 kilometer ten noorden van Kemer en 35 kilometer ten zuiden van de plaats Antalya.

 

Voor canyoning, waarbij de loop van de rivier door de kloof wordt gevolgd, kunnen excursies worden geboekt. De Goynuk Kanyonu trail heeft een lengte van 6,5 kilometer. Het is een indrukwekkende kloof met imposante rotspartijen, kristalhelder water en watervallen.

 

Recreatie Beydaglari

 

In het nationale park Beydaglari zijn veel recreatiemogelijkheden: strandsporten, watersporten zoals duiken en snorkelen, picknicken, kamperen, wandelen, bergbeklimmen, canyoning, paragliding en skiën. Er loopt een kabelbaan naar de top van de Tahtali Dagi. Het basisstation van de kabelbaan ligt tussen Camyuva en Tekirova op een hoogte van 762 meter.

De kabelbaan heeft een lengte van 4350 meter en het hoogteverschil vanaf het basisstation naar de top van de Tahtali wordt in tien minuten afgelegd.

 

Vakantie in deze omgeving:  Kemer    Adrasan     Antalya     of  hotels Beydaglari