Bursa

 

Bursa ligt in de provincie Bursa aan de noordwestelijke helling van de berg Uludag in het noordwesten van Turkije. Het is een grote stad en een belangrijk centrum voor de zijde- en katoenindustrie. Het is ook een groene stad met veel tuinen en parken zoals het Merinos cultuurpark en in de directe omgeving liggen uitgestrekte bossen. Ten zuiden van de stad ligt Mount Uludag, een nationaal park en een skigebied dat bereikbaar is met een kabelbaan. In de Ottomaanse tijd was Bursa de eerste hoofdstad en werd wel Hudavendigar genoemd, “geschenk van god”, tegenwoordig is de bijnaam Yesil Bursa, “het Groene Bursa”.  De lokale keuken staat bekend om de Iskender kebab en de zoete kastanjes.

 

 

Bezienswaardigheden Bursa

 

Uli Cami, de Bursa Grote Moskee, is de grootste moskee van de stad en gebouwd volgens de vroege Ottomaanse architectuur in de periode 1396-1399.

 

De Uli Cami heeft 20 koepels en twee minaretten, een mooie fontein en veel muurinscripties die geschreven zijn door beroemde Ottomaanse kalligrafen uit die periode.

 

Koza Hani is de zijdebazaar waar veel mooie producten van zijde worden verkocht.

 

De gewone markt waar veel verse Turkse producten worden verkocht.

 

Het Muradiye complex ten westen van het centrum is een groep gebouwen met onder andere een moskee en een madrasa (Koranschool).

 

De restanten van het Bursa kasteel en de warmwaterbronnen.

 

Cekirge is een sfeervolle buitenwijk en de oudste wijk van Bursa, er zijn hotels, warmwaterbronnen en oude badhuizen.

 

In de stad zijn diverse tombes, de begraafplaatsen van leden van de Ottomaanse dynastie. De tombe van Osman I of Osman Gazi heeft naar zijn wens een zilverkleurige koepel. In een kleine moskee ligt het graf van Orhan Gazi, zoon van Osman I.

 

Er zijn veel musea in Bursa: het stadsmuseum met wassen beelden van Ottomaanse sultans. Het Tofas automobiel museum, het historische Sultans mansion museum, het Uluumay museum een Ottomaans folkloremuseum, het Bursa archeologisch museum, het bosbouw museum en het textielmuseum.

 

Yesil Cami en de Yesil Turbe

 

De bekendste bezienswaardigheden van Bursa zijn de Yesil Cami en de Yesil Turbe gelegen op een heuvel in het oosten van de stad. De Yesil Cami, de groene moskee, is een van de mooiste voorbeelden van de vroeg-Ottomaanse architectuur.

 

Er zijn verschillende ingangen, waarvan er een is gebouwd met het decoratieve Muqarnas. De muren van het interieur zijn gedeeltelijk bedekt met donkergroene en blauwe tegels uit Izmir. Tegenover de moskee staat de Yesil Turbe, de tombe van sultan Mehmet I.

 

Werelderfgoed Bursa en Cumalikizik: de geboorte van het Ottomaanse Rijk

 

Sommige delen van de stad Bursa, zoals de Yesil Cami en het graf van Orhan Gazi, en het hele dorp Cumalikizik is een Turks werelderfgoed, onder de inschrijving: “Bursa en Cumalikizik: de geboorte van het Ottomaanse Rijk.”  Het werelderfgoed toont de stedelijke en landelijke oprichting van het Ottomaanse Rijk in de vroeg 14 de eeuw. Cumalikizik ligt tien kilometer ten oosten van Bursa aan de voet van de berg Uludag en is opgericht in de Ottomaanse tijd. De historische structuur van het dorp is goed beschermd en het is een populaire maar onaangetaste toeristische bestemming. Aan het plein in Cumalikizik ligt een etnografisch museum met historische voorwerpen uit het dorp en de omgeving. Er zijn in het dorp met de smalle geplaveide straten in totaal 270 oude huizen waarvan circa 180 nog worden bewoond.

 

In Bursa en de directe omgeving zijn goede hotels vanaf 22 euro per nacht.