Camili

 

Turkije heeft ruim 140 beschermde natuurgebieden, hiervan zijn er 35 een Nationaal Park en 1 biosfeerreservaat welke is aangesloten bij het World Network of Biosphere Reserves. Biosfeerreservaten zijn natuurgebieden van topkwaliteit waar nieuwe en duurzame menselijk activiteiten, zoals ecotoerisme en onderwijs, worden beheerd en getest met behoud van het ecosysteem.

 

Camili of Machakheli

 

Het natuurgebied heeft als biosfeerreservaat de naam Camili, maar staat lokaal ook bekend onder de Georgische naam Machakheli of de Turkse naam Maçahel. Het gebied ligt in het noordoosten van Turkije in het district Borçka in de provincie Artvin en grenst aan Georgië. Het natuurgebied heeft een oppervlakte van 27.152 hectare. In de Machakheli vallei liggen 18 dorpen, zes hiervan zijn Turks en twaalf dorpen liggen in Georgië. Acht van deze dorpen zijn door de sneeuw in het gebied ruim vier maanden per jaar afgesloten van de buitenwereld. De zes Turkse dorpen in het gebied zijn: Camili, Düzenli, Efeler, Kayalar, Maral en Uur.

 

 

Het Camili natuurgebied is een van de meest belangrijke vogeltrekroutes van de Zwarte Zee, van de Oost-Zwarte Zee Bergen en het Karçal berggebied. In het ruige gebied leven bruine beren, wolven, jakhalzen, vossen, reeën en het is een belangrijk natuurgebied voor de endemische Kaukasisch korhoen. Tevens is het natuurgebied een belangrijk floragebied van Turkije.

 

Het Camili gebied is beroemd om de intensieve bijenteelt en de hoge kwaliteit honing van de Kaukasische bijen. Deze Kaukasusbij is een van de meest drie belangrijke bijen in de wereld. De bewoners leven verder van kleinschalige landbouw en van ecotoerisme. In de directe omgeving zijn goede hotels op een mooie locatie.