Canakkale

 

Canakkale ligt aan de Dardanellen, de zeestraat tussen de Egeïsche Zee en de Zee van Marmara, in de provincie Canakkale in Turkije. De Griekse naam voor de stad was vroeger Dardanellia. De Dardanellen werden Hellespont genoemd naar de Griekse mythologische Helle. Canakkale is nu een moderne stad met ruim 10.000 inwoners. Er zijn brede trottoirs, schone straten, hotels, een universiteit, veel winkels en een boulevard met visrestaurants. Er is een geregelde veerbootverbinding naar Eceabat en Kilitbahir op het schiereiland Gallipoli. Canakkale ligt op 30 kilometer afstand van Troje en is de dichtstbijzijnde grote stad bij het legendarische Troje.

 

Bezienswaardigheden Canakkale

 

Bij de haven staat het houten paard dat gebruikt is in de film “Troy”, deze epische oorlogsfilm met Brad Pitt heeft verschillende prijzen gewonnen.

 

Archeologisch museum met juwelen en gouden voorwerpen uit omliggende grafheuvels.

 

Het Cimenlik Kalesi of het Cimenlik fort is gebouwd in de 15 de eeuw ter bescherming van de Dardanellen. Nu zijn in het fort nautische en militaire museums gevestigd.

 

 

 

In het centrum van Canakkale bij het Anzac hotel staat een historische klokkentoren.

De klokkentoren werd gebouwd in 1897 door de Italiaan Emili Vitali. In een gedeelte van de vierkante toren is een lokale marmeren steensoort uit het Turkse Ayvalik gebruikt. De fontein bij de toren werd gebouwd in 1889.

 

Bozcaada en Gokceada

 

Vanuit Canakkale zijn de Turkse Egeïsche eilanden Bozcaada en Gokceada te bezoeken. Bozcaada heette in het Grieks Tenedos, er wonen vissers en wijnbouwers. Veel inwoners uit Istanboel hebben hier een tweede huis en er is op kleine schaal wat toerisme. Het eiland speelde een belangrijke rol in de Trojaanse oorlog. Gokceada werd in het Grieks Imbros genoemd.

 

Gallipoli

 

Tegenover de stad ligt het schiereiland Gallipoli met het historisch nationaal park Gelibolu Yarimadasi (nationaal park Gallipoli Schiereiland). Hier vond de Slag om Gallipoli of de Slag om Canakkale plaats. Tijdens de eerste wereldoorlog belegerden de geallieerden het schiereiland. Hun doel was het omverwerpen van het Ottomaanse Rijk en het bereiken van de Bosporus via de Dardanellen. Ze stuitten op verzet van het Turkse leger dat werd aangevoerd door Mustafa Kemal, de latere president Kemal Ataturk. Tijden de gevechten verloren meer dan een half miljoen soldaten het leven. Ter nagedachtenis aan hen en de Slag om Canakkale werd een aantal monumenten, gedenktekens en museums opgericht.

Op 25 april is elk jaar ANZAC dag, ANZAC staat voor Australian en New Zealand Army Corps. Het is een nationale herdenkingsdag in Australië en Nieuw Zeeland, ook in Canakkale en Gallipoli zijn er op die dag diverse evenementen. De Canakkale overwinningsdag in Turkije wordt gevierd op 18 maart, op 18 maart 2015 werd 100 jaar overwinning gevierd. Goede keus sfeervolle hotels in Cannakale.