Cesme

 

Cesme ligt in het uiterste westen van Turkije op het gelijknamige schiereiland in de provincie Izmir, 80 kilometer ten westen van de stad Izmir. Het schiereiland Cesme is verbonden met het schiereiland Karaburun. Beide schiereilanden zijn geheel omgeven door de Egeïsche Zee. De naam Cesme staat voor “bron” of “fontein”. Er zijn veel warme bronnen in de omgeving vooral bij het Ilica strand. In de stad zelf zijn verschillende bronnen met fonteinen, zowel moderne als uit de Ottomaanse tijd.

 

Cesme is van oudsher de vakantieplaats voor de rijkere inwoners van Izmir, ze hebben landhuizen en tweede huizen laten bouwen. Tegenwoordig vieren Turken uit bijna elke laag van de bevolking er graag vakantie en ook het internationaal toerisme heeft de sfeervolle plaats met de aantrekkelijke stranden in de directe omgeving ontdekt. Er zijn goede hotels, pensions, boetiekhotels (boutique hotels), veel restaurants en een jachthaven.

 

Bezienswaardigheden Cesme

 

Het fort of het kasteel en de Ottomaanse karavanserai, een vroegere herberg voor reizigers. In het fort is een archeologisch museum met vondsten van opgravingen uit de omgeving.

Cesme ligt op korte afstand van het Griekse eiland Chios en kan gemakkelijk in een dag bezocht worden met de veerdienst of lokale boten.

Ilica (ook wel Sifne genoemd) ligt vijf kilometer ten oosten van de stad en staat bekend om de thermale bronnen.

25 kilometer ten noorden van de stad ligt Ildiri waar de oude Griekse stad Erythrae (Erythrai) was gevestigd. Het is een rustig dorp waar nog diverse restanten te zien zijn van de oude stad. Volgens Pausanias, een Griekse geschiedkundige en reiziger, werd Erythrai oorspronkelijk gesticht door Kretenzers.

Veel dorpen in de omgeving leven nog van de traditionele landbouw en produceren diverse hoogwaardige lokale producten zoals artisjokken, vijgen, jam en ijs op basis van mastiek, lamsvlees en schapenkaas van het Sakiz schaap. Sakiz is de Turkse naam voor het Griekse eiland Chios. Op lokale markten zijn deze producten te koop en in restaurants staan ze op de kaart.

 

Vakantie Cesme

 

Cesme is een populaire vakantie bestemming, rustiger gebieden liggen verspreid over het schiereiland. Het gebied heeft een circa 90 kilometer lange kustlijn met veel aantrekkelijke en met de Blauwe Vlag genomineerde stranden. Ten oosten van de stad ligt de populaire Baai van Boyalik.

 

Bij Ilica liggen lange witte zandstranden en warmwater bronnen. Het Ilica strand en de baai zijn gunstig op de wind gelegen om te windsurfen. Aan de kust van het Ilicastrand zijn ook andere watersporten mogelijk zoals zeilen. Het Alacati strand ten zuidoosten van de stad is net zo populair bij windsurfers en op de heuvel staan windmolens, in sommige van deze molens zijn nu visrestaurants gevestigd.

Er is een ruime keus in hotels in Cesme, reserveren is gewenst.