Cittaslow Turkije

 

Cittaslow is een internationaal keurmerk voor steden of gemeenten die een onthaasten mentaliteit nastreven en een authentieke lokale identiteit willen behouden.

 

De lokale identiteit van de gemeente wordt gekenmerkt door het behoud van de leefomgeving, het landschap, de cultuurhistorie, streekproducten en gastvrijheid.

 

Cittaslow, de langzame stad, heeft als keurmerk een slak. Het woord is samengesteld door het Italiaanse woord voor stad (citta) en het Engelse woord voor langzaam (slow) samen te voegen.

 

 

Onthaasten

 

Deze Slow Movement, Slowlife of onthaasten mentaliteit is een voorstander van een culturele verschuiving naar het vertragen van het snelle leven. Het is niet de bedoeling dat het leven in een slakkentempo gaat maar wel dat alles op een juiste of prettige snelheid wordt ervaren. Doe alles zo goed mogelijk in plaats van zo snel mogelijk, geniet van de uren in plaats van ze af te tellen. Ervaar de kwaliteit van leven en niet de kwantiteit. Door traagheid te herstellen vinden we reflectie en saamhorigheid terug. De onthaasten filosofie is onder andere gebaseerd op het boek “Lof der Traagheid” van Carl Honoré en wordt wereldwijd al op veel gebieden ontwikkeld zoals voedsel, werken, onderwijs, succesvol ouder worden, goederen, media, kleding en reizen.

 

Slow Food

 

De mentaliteit van het onthaasten, de Slow Movement, is op gang gekomen door een Slow Food beweging als tegenhanger tegen het fastfood. Carlo Petrini protesteerde in 1986 tegen de opening van een McDonald’s vestiging op de Piazza di Spagna in Rome. Hierna werd de Slow Food organisatie opgezet die zich richt op lekker en puur voedsel afkomstig van kleinschalige producenten en bereid voor smaakbewuste consumenten. De Slow Food mentaliteit vond navolging in onder andere het reizen en onze leefomgeving. Foca in Turkije is een Slow Food stad. Er zijn Cittaslow steden of gemeenten in onder andere Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Turkije, Portugal, Spanje, Italië, Australië en Zuid-Korea.

 

Cittaslow Turkije

 

De Cittaslow steden of districten in Turkije liggen in een rustige omgeving en zijn goede vakantiebestemmingen voor reizigers die graag onthaasten tijdens hun vakantie. Met belangstelling voor ongerepte landschappen, lokale producten, de culturele rijkdom en lekker eten.

 

De Cittaslow steden van Turkije bieden de reiziger de kans om het relatief onbekende Turkije nu te ontdekken. Er zijn op dit moment negen Cittaslow districten in Turkije :

 

Akyaka   Gokceada   Halfeti   Persembe   Seferihisar    Tarakli   Vize   Yalvac en Yenipazar.