Demre of Myra

 

Demre ligt tussen Kas en Finike in de provincie Antalya. Demre staat bekend als de plaats Myra uit de Lycische tijd. Het huidige Demre is aan drie kanten omgeven door bergen en ligt in een mooi landschap.

 

De lokale bevolking leeft vooral van de landbouw. In de vruchtbare valleien groeit vooral veel thee en er wordt peper verbouwd.

 

Er zijn niet veel toeristische faciliteiten maar het nabij gelegen archeologische Myra en het natuurgebied Kekova zijn belangrijke en veel bezochte bezienswaardigheden. 

 

Andriake

 

Cayagzi is de kleine haven van Demre en vanaf hier varen er kleine boten naar het eilandje Kekova. In de oudheid lag een stukje verderop de haven Andriake, de haven van de Lycische stad Myra. Apostel Paulus zou in Andriake van boot zijn verwisseld op zijn weg van Jeruzalem naar Rome.

 

In de huidige verzande haven, zo’n tien minuten lopen vanaf de verharde weg staat de Graanschuur van Hadrianus. Boven de ingang van de opvallende graanschuur (granarium) staan bustes van Hadrianus en keizerin Faustina.

 

Het wandelpad eindigt bij een mooi gelegen strand en aan de overkant van de voetbrug liggen enkele restaurantjes.

 

 

Myra

 

Myra was een van de belangrijkste steden in het oude Lycië en is vooral bekend vanwege Sint Nicolaas van Myra, onze huidige Sinterklaas. De archeologische plaats ligt aan de voet van de rots achter Demre. Vanaf het Romeinse theater loopt er een pad naar de rotsgraven.

 

Sint Nicolaas werd in Patara geboren en is de orthodoxe beschermheilige van zeelieden.

De gulle gever van geschenken werd in het westen bekend als Sinterklaas maar soms ook wel als Santa Claus, de kerstman (Vader kerstmis of Noel Baba in het Turks).

 

Na zijn dood werd hij begraven in de kerk van Sint Nicolaas van Myra en zijn sarcofaag is hier te zien. Van de kerk zelf, die gedeeltelijk in de rotsen was gebouwd, is niet zo veel meer te zien maar de kerk wordt gerestaureerd. In 1087 werden de beenderen van de heilige door zeelieden uit het Italiaanse Bari overgebracht van Myra naar Bari. Turkije heeft in 1997 een verzoek ingediend voor teruggave van de relikwieën en in 2009 nogmaals met als argument dat Sint-Nicolaas in Turkije leefde en is overleden. In de stad Bari is Sint-Nicolaas de beschermheilige van de stad en volgens een legende heeft hij tijdens zijn leven de voorspelling gedaan dat hij na zijn overlijden zou rusten in Bari.

 

Elk jaar op 6 december wordt er in Myra ter herdenking aan St. Nicolaas een mis opgedragen

 

Kekova

 

Kekova is een gebied met fascinerende baaien, stranden en het Kekova eiland. Vanaf Cayagzi, de huidige haven van Demre, vaart er een boot naar Kekova Adasi. Langs de kust van het eiland ligt een verzonken stad.

 

De totale Kekova regio heeft een oppervlakte van zo’n 260 vierkante kilometer en omvat het Kekova-eiland, de dorpen Kalekoy, Turks voor kasteeldorp (het oude Simena), Ucagiz (het oude Teimussa) en de oude steden Aperlae en Dolchiste.

 

Aperlae ligt deels boven en deels onder water. De hele Kekova regio is een bijzonder natuurgebied en staat op de voorlopige werelderfgoed lijst.

 

Vanaf de mooie vakantiebestemming Kas is er ook een regelmatige bootverbinding naar deze kust.

Er zijn hotels in Demre vanaf 30 euro per nacht.