Didim

 

Didim ligt in de provincie Aydin aan de Egeïsche kust in het westen van Turkije. Didim heeft een mooie ligging tegenover het schiereiland Bodrum en grenst aan Altinkum. Twee kilometer ten noordwesten van Didim liggen de opgravingen van de oude stad Didyma. Altinkum en Didim waren vroeger twee aparte landelijke vissersdorpen maar door de groei van de plaatsen is Altinkum nu het strand en de boulevard van Didim. De dorpen werden populair bij de stadsinwoners van Istanboel, Izmir en Ankara, de stedelingen bouwden zomerhuizen en vakantiewoningen in de vissersdorpen. Toen het economisch slechter ging met Turkije en er minder werk was in de steden trokken veel van deze tijdelijke bewoners naar hun buitenhuis om er permanent te gaan wonen. Er zijn nu circa 70.000 inwoners, de bewoners leven deels nog van de visserij en landbouw met gewassen als tarwe en katoen. Een andere inkomstenbron is het toerisme met een belangrijke jachthaven, hotels, vakantiehuizen, kledingwinkels, lokale shops en restaurants. Er zijn in Didim drie banken met pinautomaten en elke zaterdag is er een grote markt met veel lokale producten. Ten westen van Didim in Mavisehir ligt het Didim Aquapark.

 

 

Altinkum

 

Altinkum heeft de vorm van een schiereiland en ligt in het verlengde van de stad Didim. De naam Altinkum staat voor “Gouden zand strand” en bestaat feitelijk uit drie zandstranden die vooral bij de ondergaande zon een mooie gouden gloed hebben. Aan de hele kustlijn van Didim ligt een lengte van circa 55 kilometer aan strand met uitzicht op de Egeïsche Zee, aan dit deel van de kust liggen twaalf stranden die meestal jaarlijks een Blauwe Vlag krijgen voor schone en veilige stranden. Altinkum ligt aan een mooie zanderige baai en het strand loopt langzaam af in zee. Het hoofdstrand van de drie Altinkum stranden is een lang en breed zandstrand en vooral populair voor zonnebaden en watersport. Het tweede en derde gedeelte van de Altinkum stranden liggen ten oosten en westen van het hoofdstrand, deze stranden zijn aanmerkelijk rustiger maar liggen iets verder van het centrum af. Aan het einde van het meest westelijke strand ligt de jachthaven van Didim, het is een grote moderne jachthaven met veel faciliteiten, cafés, restaurants en vooral in de zomermaanden een actief nachtleven.

 

Akbuk

 

Akbuk ligt in de gemeente Didim tegenover Altinkum aan de Akbuk Baai, het is een kleine plaats met een natuurlijke haven. De plaats werd vroeger vooral bewoond door Grieken en er is nog een mooie Griekse kerk te zien, de kerk is nu een cultureel centrum en een bibliotheek. Elke woensdag is er een lokale markt. In de haven van Akbuk zijn enkele goede visrestaurants en tussen Altinkum en Akbuk ligt een mooie wandelomgeving, het landschap is heuvelachtig met bossen en mooie uitzichten op de Egeïsche Zee. Bezienswaardigheden in de directe omgeving van Didim zijn: Didyma, in de oudheid een Grieks heiligdom met een Apollo tempel en het orakel van Apollo. Een kleine 30 kilometer ten zuidoosten ligt het Bafa Meer, een natuurpark met de oude stad Herakleia en een schitterend zandstrand. Ruim 40 kilometer ten noorden ligt Priene, een oude Griekse stad. Excursie mogelijkheden vanuit Didim zijn verder onder andere de plaatsen Kusadasi en Bodrum of een boottocht naar het Bafa Meer langs mooie baaien en stranden.

 

Didim heeft een mooie ligging tegenover het schiereiland Bodrum en aan de Golf van Gulluk. Er zijn lange zandstranden en voor een mooie vakantie zijn er eenvoudige of luxe hotels, een waterpark, restaurants, bars en nachtclubs maar er zijn ook verschillende rustige stranden in een mooie natuurlijke omgeving.