Didyma

 

Didyma ligt in de provincie Aydin aan de Egeïsche kust in het westen van Turkije. De  indrukwekkende opgravingen  liggen twee kilometer ten noordwesten van de populaire kustplaats Didim met het mooie Altinkum strand.

 

Didyma

 

Didyma was in de oudheid een Grieks heiligdom met een Apollo tempel en het orakel van Apollo.

 

Het is het grootste tempelcomplex uit de oudheid in Turkije. Naast Delphi Griekenland was Didyma het meest beroemde orakel van de Helleense wereld.

 

Bezoekers die het orakel wilden raadplegen legden vaak de Heilige Weg af van Milete naar Didyma over een lengte van zo’n achttien kilometer.

 

Tempel van Apollo en het orakel

 

De Tempel van Apollo in Didyma had erg grote afmetingen. Zeven hoge treden leiden omhoog naar het hoofdplatform, hierop stonden oorspronkelijk 120 zuilen waarvan er nu nog drie overeind staan. De priesteressen die werden gevraagd om het orakel van Didyma te raadplegen vastten eerst drie dagen en ademden hierna zwaveldampen in uit de bron totdat ze in een gemoedstoestand van goddelijke inspiratie geraakten. Hun uitspraken werden vervolgens door de orakelpriesters omgezet in hexameters, een zesvoetig versritme, standaard ritme in de klassieke Griekse en Latijnse literatuur.

 

Medusa

 

Aan de rechterkant van de Tempel van Apollo, in de tuin, is het gebeeldhouwde hoofd van Medusa te zien. Medusa was in de Griekse mythologie een van de drie Gorgonen, een soort van vrouwelijk monster. Volgens de mythologie veranderde iedereen die Medusa aan keek ter plekke in steen. Een afbeelding van Medusa werd hierom vaak gebruikt om belangrijke gebouwen tegen het kwaad te beschermen. Het indrukwekkende beeldhouwwerk van Medusa in Didyma stond oorspronkelijk in de fries (rand met beeldhouwwerken langs de tempel).

 

Milete

 

In Milete of Milet zijn nu ook nog diverse archeologische bezienswaardigheden te vinden zoals een theater, agora (marktplein), badhuizen, een nymphaeum (monumentale fontein of heilige bronnen gewijd aan nimfen) en de Romeinse baden van Faustina. Volgens een legende was Thales de beroemdste inwoner van Milete. Thales van Milete was een van de Zeven Wijzen geboren in de 6 de eeuw v. Chr. Hij dankte de goden voor drie dingen: dat hij een mens was en geen dier, dat hij een man was en geen vrouw, en dat hij een Griek was en geen barbaar. Zijn beroemdste uitspraak was “Ken uzelf”, deze inscriptie stond op de tempel in het Griekse Delphi.

 

Didyma en Didim hebben een mooie ligging tegenover het schiereiland Bodrum en aan de Golf van Gulluk. Er zijn lange zandstranden, luxe hotels, een waterpark, restaurants, bars en nachtclubs.