Edirne

 

Edirne ligt in het uiterste noordwesten van Turkije, op de grens met Bulgarije en Griekenland, in de provincie Edirne. De stad ligt in het historische Thracië en werd opgericht door de Romeinse keizer Hadrianus, de stad kreeg toen de Griekse naam Hadrianopolis of Adrianopel.

 

Edirne is voornamelijk bekend vanwege de Selimiye moskee en omgeving, het gebied is een werelderfgoed.

 

Selimiye Moskee

 

De Selimiye Moskee en het sociale complex met islamitische scholen, een overdekte markt en een bibliotheek is een werelderfgoed.

 

De Selimiye moskee heeft vier slanke minaretten van 71 meter hoog, het zijn de hoogste minaretten van heel Turkije. De koepel steunend op acht zuilen heeft een diameter van 31,5 meter en is hiermee groter dan de koepel van de Aya Sofya in Istanboel.

 

Er zijn veel ramen in de Selimiye-moskee en in het interieur zijn Iznik-tegels verwerkt. De beschilderde tegels zijn afkomstig uit de stad Iznik en versieren veel Ottomaanse gebouwen in Turkije. 

 

De architect Sinan beschouwde het complex als zijn beste werk. Mimar Sinan was de meest productieve Ottomaanse architect, hij bouwde minstens 81 grote moskeeën, 50 kleinere, 55 madrassa’s (islamitische scholen).

 

32 paleizen en een aantal bruggen, aquaducten, ziekenhuizen en badhuizen. Het hele Selimiye complex wordt gezien als een van de meest harmonieuze Ottomaanse bouwwerken en een meesterwerk van menselijke creativiteit.

 

Bayezid

 

Bij de Tunca rivier ligt het Bayezid II complex, het historische terrein omvat onder meer de Bayezid II moskee, een ziekenhuis en een medische school. Het complex werd gebouwd in de 15 de eeuw door de architect Hayreddin in opdracht van sultan Bayezid II, zoon van sultan Mehmet II. Het Darussifa gezondheidscentrum is nu een museum. De 100 meter lange brug over de Tunca rivier verbind het Bayezid complex met de stad Edirne.

 

Adalet Kasri en Kirkpinar

 

In het bos ten noorden van de Tunca rivier stond het Edirne paleis (Edirne Sarayi) of het Nieuwe paleis van de Sultan (Saray-i Cedid-i Amirs). Het Edirne Sarayi was, na het Topkapi paleis, het grootste paleis van het Ottomaanse Rijk. Een groot deel van de paleistuin is nog te zien en de Adalet Kasri (Paviljoen van Justitie). Het gebouw is nu eigendom van het Edirne museum en open voor publiek. 

 

Elk jaar zijn er op deze plaats de Kirkpinar olieworstel wedstrijden. De vechters in leren broek zijn van top tot teen ingesmeerd met olijfolie. Het olieworstelen is een belangrijke traditionele Turkse sport. Tijdens het Kirkpinar festival in juni zijn er ook diverse andere activiteiten met Turks eten en Turkse muziek. Vanaf Edirne loopt er een goede weg naar Istanboel waar meer dan 80 werken van de architect Sinan te zien zijn. De Sultan’s Trail is een bekend wandelpad en deze loopt van Edirne naar Istanbul.

 

Er zijn in Edirne goede hotels en hostels al vanaf 18 euro per nacht.