Epheze

 

Epheze en Efes liggen in de provincie Izmir in Turkije, Efes is vooral bekend vanwege de heilige stad Epheze. In de oudheid lag Epheze (ook wel geschreven als Efeze of Ephesus) nog aan de kust en was het een belangrijke havenplaats.

 

Door verzanding van de rivier kwam de plaats meer landinwaarts te liggen. De oude haven van Epheze ligt nu meer dan vijf kilometer van zee. Efes ligt drie kilometer ten westen van Selcuk en achttien kilometer ten noorden van de kustplaats Kusadasi. Het hele archeologische gebied van Efes bestaat uit drie gebieden: het Artemision, het gebied rond de stad Selcuk met het museum en de Basiliek van Sint Jan en de Romeinse stad Efes drie kilometer ten westen van Selcuk aan de weg naar Kusadasi.

 

 

Zeven wereldwonderen – Tempel van Artemis

 

Epheze is een van de meest uitgebreide archeologische vindplaatsen ter wereld. In de traditionele lijst “De Zeven wereldwonderen” of “Zeven wereldwonderen van de antieke wereld” staat de Tempel van Artemis die gelegen is op het terrein Artemision in Epheze, Turkije. Het Artemision is een laaggelegen tempelterrein, het enige wat over is van de Tempel van Artemis is een zuil. Oorspronkelijk waren dit 127 zuilen van ieder bijna twintig meter hoog en vier keer zo groot als het Parthenon in Athene. Veel van de marmeren blokken van Artemision zijn te zien in de Sint Jan Basiliek.

 

Epheze bezienswaardigheden

 

Centraal op het Epheze opgravingterrein ligt het hellenistische theater met Romeinse aanvullingen. Het theater is gerestaureerd en elk jaar wordt hier het Festival voor kunst en cultuur gehouden.

 

 

De Tempel van Hadrianus werd in de 2 de eeuw gebouwd ter ere van de keizer Hadrianus. De reliëfs in de bovenste delen zijn afgietsels, de originele reliëfs zijn te zien in het archeologisch museum in Selcuk.

 

De Bibliotheek van Celsus werd gebouwd ter ere van de Romeinse gouverneur Tiberius Julius Celsus Polemaeanus. De leeszaal was bekleed met marmer en in de nissen die in de muren waren aangebracht werden circa 12.000 perkamentrollen bewaard. Het is het best bewaarde bouwwerk in zijn soort ter wereld. De gevel van de Bibliotheek van Celsus is rijk versierd met zuilen, reliëfs en standbeelden. De gevel is afgebeeld op een van de Turkse Lira biljetten.

 

Andere bezienswaardigheden zijn onder andere de marmeren weg die naar de haven leidde, langs deze weg stonden winkels en zuilengangen. Het Odeon; een muziektempel en links van de Odeon ligt het Prytaneion; het raadhuis waar ambtenaren bij elkaar kwamen en gasten ontvingen. Buiten het opgravingterrein ligt aan de voet van de berg Pion de Grot van de Zeven Slapers.

 

Hotels in Epheze en Selcuk

 

Epheze ligt tussen de vakantiebestemmingen  Kusadasi en Izmir