Erciyes berg

 

De Erciyes berg is een niet actieve vulkaan en ligt circa 90 kilometer ten oosten van de plaats Goreme en het gebied Cappadocië en 29 kilometer ten zuiden van de stad Kayseri in Turkije. Het is een Stratovulkaan, stratovulkanen zijn meestal steile vulkanen, opgebouwd uit lagen van gestolde lava en brokstukken vulkanisch gesteente.

 

 

Erciyes Dagi

 

De Erciyes Dagi is de hoogste berg van Centraal-Anatolië met een hoogte van 3916 meter. Andere namen voor de berg zijn de Argaeus (Argaios) of de Witte Berg (Harkasos) vanwege het feit dat er meestal het hele jaar sneeuw op de toppen ligt. De vulkaan is verantwoordelijk voor het ontstaan van het bijzondere Cappadocische landschap. Zo’n dertig miljoen jaar geleden verspreidde de as van de vulkaan na een uitbarsting over een oppervlakte van 4000 vierkante kilometer. De as was een laag tufsteen, een zachte, poreuze steensoort. Door de invloed van wind, sneeuw en regen werden bij het hardere gesteente rotskegels gevormd, ook wel feeënschoorstenen genoemd. De kleuren van de rotsen zijn lichtgrijs, geel, roze of amber en veroorzaakt door metalen en mineralen die in de loop van duizenden jaren bij verschillende erupties van de vulkaan zijn uitgestoten.

 

 

Veertien kilometer ten zuiden van de luchthaven Kayseri ligt het dorpje Hisarcik. Vanaf Hisarcik kan men wandelen naar de berghut Kayak Evi gelegen op een hoogte van 2150 meter. Deze grote berghut met 100 bedden is van de gemeente. In de zomermaanden komen hier bergbeklimmers en wandelaars om het schitterende vulkanische landschap te bewonderen. Vanaf de Kayak Evi kan er met een gids verder geklommen worden naar de top van de Erciyes. Het is niet raadzaam om zonder gids en goed materiaal verder omhoog te gaan. In de wintermaanden wordt de berghut gebruikt als skihut.

 

 

In oostelijke richting ligt het vulkanische Cappadocische landschap. Vanaf Goreme is de Erciyes Dagi met de witte top goed te zien. Het gebied ten zuidwesten van Erciyes is een groen en vruchtbaar gebied en een belangrijk natuurgebied. 32 kilometer ten zuiden van de berg liggen de Sultans moerassen, een nationaal park en een belangrijk vogelgebied. 50 kilometer ten zuiden van de Sultansmoerassen ligt het Aladaglar nationaal park.

 

 

Erciyes skigebied

 

Erciyes is een vrij nieuw maar inmiddels een van de belangrijkste skigebieden in Turkije. Het skigebied begint op een hoogte van 2200 meter en loopt door tot een hoogte van 3100 meter. Het is een rustig en sneeuwzeker wintersport gebied vanaf eind november tot eind april met een totaal van 105 kilometer lengte aan skipistes. Het is ook een belangrijke plaats voor Snowkiten, door de stijgende lucht in de bergen is het mogelijk om lange sprongen te maken. Alle materialen voor snowkite zijn te huur, er wordt les gegeven en er is elk jaar een internationaal snowkite festival. Het Erciyes Ski Centrum is gemakkelijk bereikbaar en ligt op korte afstand van het vliegveld en de levendige plaats Kayseri.