Foca

 

Foca ligt 65 kilometer ten noorden van Izmir aan de Egeïsche Zee in Turkije, de plaats wordt lokaal ook wel Eksi Foca, het oude Foca, genoemd. Het is een gezellige sfeervolle havenplaats met oude winkelstraatjes maar ook genoeg moderne voorzieningen. De plaats Foca en het oude Griekse Phocaea is vernoemd naar de Mediterrane monniksrob.

 

Het hele gebied van Foca naar Yenifoca is een maritiem natuurgebied vooral ter bescherming van de Mediterrane monniksrob. In het karakteristieke landschap mag nu niet meer worden gebouwd en er zijn nog veel oude huizen in Griekse of Ottomaanse stijl.

 

Foca is een Slowfood stad met veel aandacht voor lekker en puur voedsel in de restaurants en jaarlijks is er een Earth Market. Met de “Blue Cruises” wordt dit deel van de Turkse Rivièra vaak bezocht. Er zijn in en rondom Foca veel goede zandstanden, sommige hebben een  Blauwe Vlag erkenning voor schone stranden en goed zwemwater.

 

Bezienswaardigheden Foca

 

Het Foca fort of het kasteel van Foca wordt Bes Kapilar, Vijf Poorten, of het Genuese kasteel genoemd. Het fort werd gebouwd door Genuese ridders en in de 15 de en 16 de eeuw door de Ottomanen uitgebreid en gerenoveerd. Het fort van Foca staat op de voorlopige werelderfgoed lijst als onderdeel van de erfgoed inschrijving: “Handelsposten en forten op Genuese handelsroutes van de Middellandse Zee naar de Zwarte Zee”.

 

 

De Buitenste Burcht, de Dis Kale, werd gesticht in 1678, er zijn nog restanten van een muur en de overblijfselen van een Turks bad te zien.

 

Tas Ev, het stenen huis, is een Lycisch grafmonument in Perzische stijl.

 

De Fatih moskee, de Rotsmoskee en de Hafiz Suleyman moskee.

 

Seytan Hamami, baden van de duivel, is een graf in de rots Can Tepesi, vermoedelijk gebouwd in de 4 de eeuw v. Chr. Er zijn twee grafkamers te bezichtigen.

 

Historische windmolens op de top van de heuvel.

 

Foca eilanden

 

Rondom Foca liggen de eilanden Orak, Incir, Kartdere, Fener, Hayirsiz en Metalik. Orak en Incir staan bekend om de Sirenen rotsen uit de Odyssee van Homerus. Bij deze rotsen liepen volgens de legende de schepen vast omdat de bemanning luisterde naar de betoverende stemmen van de mythologische Sirene. In werkelijkheid veroorzaakte de fluitende  wind langs de scherpe punten van de rotsen waarschijnlijk de betoverende geluiden. Orak is het grootste eiland en heeft een lang strand en een aantal hoge kliffen. Incir heeft ook een mooi strand en is een favoriete picknickplaats. Tussen de eilanden en de rotsen leeft de Mediterrane monniksrob.

 

Phocaea

 

Phocaea of Phokaia was een oude Griekse stad aan de westkust van Anatolië. Phocaea werd rond de 9 de eeuw v. Chr. opgericht door Griekse kolonisten.

 

Het was de meest noordelijke stad van de twaalf Ionische steden en lag op de grens met Aeolis. Phocaea had twee natuurlijke havens en een grote zeevloot.

 

Volgens Herodotus waren de Phocaeërs de eerste Grieken die lange zeereizen maakten.

 

Aan de rand van het huidige Foca zijn nog restanten te zien van muren, het heiligdom van Cybele en een kolom van de tempel van Athena.

 

 

Yenifoca

 

Yenifoca, Nieuw Foca, is een buitenwijk van Foca en ligt 18 kilometer ten noorden van Eskifoca, het Oude Foca. Yenifoca is gebouwd rondom de haven, het is een populair vakantie gebied met goede stranden en veel inwoners uit Izmir hebben hier een tweede huis. Vanuit beide plaatsen zijn er mooie rondvaartochten om de kaap heen en langs de verschillende eilandjes.

 

hotels in Foca en omgeving