Gelemis en Patara

 

Gelemis ligt veertien kilometer ten westen van Kalkan, 40 kilometer van Kas en 70 kilometer ten zuiden van Fethiye in de provincie Antalya in Turkije. De naam van het dorp komt van het Griekse woord “kalamis”, het woord voor riet en verwijst naar de begroeiing van de verzande kust.

 

Bij Gelemis lig het historische Patara en het schitterende Patara strand. Er zijn weinig toeristische faciliteiten in Gelemis vanwege een bouwstop in het bijzondere gebied. Er zijn enkele pensions, een camping en er zijn soms kajak tourtochten. Vanuit Kas, Kalkan en Fethiye rijden er (onregelmatig) kleine bussen naar het gebied of kan er onder begeleiding een excursie worden gemaakt.

 

Patara

 

Patara was een van de belangrijkste steden van het oude Lycië met de belangrijkste haven in de omgeving en de hoofdstad van de Lycische Liga. In het Bijbelboek Handelingen staat beschreven dat apostel Paulus in de vroegere haven van Patara is overgestapt op een zeewaardig schip. Door de snelstromende Xanthos rivier en de vorming van duinen verzandde de haven. De haven werd verlaten omstreeks de 13 de eeuw, na opgravingen in het gebied zijn er nu verschillende overblijfselen te zien van het oude Patara. Op het terrein zijn een Romeinse triomfboog, ook wel de Boog van Modestus genoemd, baden, een theater, aquaducten en een deel van de hoofdstraat te zien. Er is ook een Apollo buste gevonden, vermoedelijk was er vroeger een Apollo tempel. 

 

Nicolaas van Myra onze huidige sinterklaas is in de vierde  eeuw in Patara geboren. Nicolaas kreeg een vrome opvoeding in de omgeving van zijn geboorteplaats en werd priester. Later werd hij bisschop van Myra en hier is hij ook begraven. Hij  stond onder meer bekend als de beschermer van zeelieden omdat hij de woeste zee zou kalmeren. Sint Nicolaas stierf op 6 december en dat is nu nog zijn gedenkdag. In de middeleeuwen ging men op Sint-Nicolaasdag eerst naar de kerk en daarna naar de Sint-Nicolaasmarkt om geschenken te kopen voor familie, vrienden en arme mensen. Vanaf de 16de eeuw werd Sinterklaas vooral een huiselijk feest.

 

Volgens de traditie is 5 december de avond voor Sinterklaas en op 6 december werden de cadeautjes in de schoen gevonden, later werd in onder andere Nederland 5 december pakjesavond. De kerstman komt voort uit dezelfde traditie als sinterklaas, de kerstman en sinterklaas traditie is voortgevloeid uit de verering van de heilige Sint Nicolaas. In Amerika werd sinterklaas Santa Claus genoemd, het gebruik van cadeaus met kerst en de versiering van boten of kerstverlichting in de vorm van een boot is een eerbetoon aan de Heilige Nicolaas. 

 

Patara strand

 

Door de verzanding van de vroegere haven is er nu een uniek strand: het Patara Plaji, het strand wordt wel het rustigste en een van de mooiste stranden van Turkije genoemd. Het strand heeft een lengte van circa 22 kilometer en het zand van het Patara strand is zo zacht dat het de bijnaam Zijdestrand heeft gekregen. De bijnaam het zijdestrand is niet alleen vanwege het zachte zand maar is ook een verwijzing naar de historische zijderoute.

Op de 509 kilometer lange afstand wandelroute de Lycian Way is het strand en omgeving een favoriete tussenstop.

De zee is ondiep en het strand is een nestplaats voor de Caretta caretta zeeschildpad in de zomermaanden.

 

Er zijn in Patara goede hotels of een pension vanaf 25 euro per nacht.