Gemiler Eiland

 

Het eiland Gemiler in Turkije, Gemile Adasi, ligt tien kilometer ten westen van Oludeniz en 20 kilometer ten zuiden van Fethiye in de provincie Mugla. Op het eiland staan onder andere de restanten van vier Byzantijnse kerken die gebouwd zijn tussen de vierde en zesde eeuw na Chr.

 

Er is verder een corridor en ruim 50 christelijke graven en veel ruines van andere kerkelijke gebouwen. De corridor ligt in het westen op het eilandje, het is een soort van tunnel met een loopbrug met een lengte van 350 meter en het werd gezien als een processie pad. De corridor ligt tussen twee kerken in maar is nu niet of nauwelijks meer begaanbaar, vermoedelijk was het een onderdeel van de pelgrimsroute naar het Heilige Land.

 

 

St. Nicolaas Eiland

 

Gemiler Eiland wordt meestal St. Nicolaas Eiland genoemd omdat archeologen denken dat hier het oorspronkelijke graf lag van St. Nicolaas, overleden in het jaar 326.

 

Later toen het kleine eiland werd verlaten in het jaar 650 werd het graf verplaatst naar Myra. De ruines van de Byzantijnse kerk waar St. Nicolaas oorspronkelijk begraven zou zijn liggen aan het einde van de pelgrimsroute op het hoogste punt van het eiland.

 

De traditionele naam van het eiland, Gemile Adasi, heeft als betekenis: het eiland van de boten, hetgeen een verwijzing zou zijn naar de St. Nicolaas als beschermheilige van zeelieden. In de middeleeuwen noemden zeelieden het eiland al het St. Nicolaas Eiland.

 

Door deze archeologische ontdekking zijn er drie belangrijke plaatsen in Turkije die betrekking hebben op St. Nicolaas, in Nederland bekend als Sinterklaas.

 

Deze belangrijke plaatsen zijn: Patara de geboorteplaats van St. Nicolaas, het eiland Gemiler als eerste begraafplaats en de plaats Myra als laatste rustplaats van de heilige Nicolaas.

 

 

Dagtocht Gemiler

 

Gemiler Eiland is nu een populaire bestemming voor dagtochten vooral vanuit Olu Deniz maar soms ook vanaf Fethiye gaan er Gulets, de bekende Turkse boten, naar het eiland en ook tijdens de traditionele Blue Voyage wordt het eiland vaak even bezocht. De Gemiler Baai is een mooie baai en een goede ankerplaats voor de boten. Het is een groen eilandje met veel dennenbomen en olijfbomen en mooie stranden en het is dan ook een favoriete plaats voor een dagje uit in de zomer en om te picknicken.

 

Vakantiebestemmingen in de directe omgeving van Gemiler zijn Olu Deniz en Fethiye