Gocek

 

Gocek ligt tussen Fethiye en Dalaman in de provincie Mugla in Turkije en heeft een beschutte ligging in een natuurlijke baai tussen de groene heuvels van het Taurusgebergte. Voor de kust liggen twaalf eilanden die wel omschreven worden als het verborgen paradijs, ze zijn bereikbaar met privé charterboten of kleine vissersboten. Langs het strand en op de promenade liggen restaurants, bars en winkels, in de omgeving groeien mandarijnen, sinaasappels en zelfs bananen.

 

Blue Cruise

 

De plaats heeft een schitterende ligging aan de Golf van Gocek nabij de Golf van Fethiye en er zijn zes jachthavens. Gocek is een bekende plaats als aankomst en vertrekpunt voor de Blue Cruises (Mavi Yolculuk). De cruise is een zeiltocht op een traditionele Gulet langs de Egeïsche kust en de reizigers vertrekken al vroeg in de ochtend. De oorsprong van de Blue Cruise of de Blue Voyage ligt bij een stel dichters en kunstenaars uit Bodrum die met een visser mee gingen om inspiratie voor hun werk op te doen. Ze waren zo onder de indruk van de vele mooie turquoise blauwe baaien langs de Turkse kust dat ze het later lyrisch de Blue Cruise noemden.

 

Icarus

 

Gocek staat ook bekend als de plaats waar Icarus in zee belandde. Icarus is in de Griekse mythologie de zoon van Daedalus, om te ontsnappen van Kreta bouwden ze vleugels van veren en bijenwas. Icarus vloog te dicht bij de zon en de was smolt, hij stortte in de Egeische Zee. Op het schilderij “De val van Icarus” van Brueghel zijn de spartelende benen van Icarus te zien in de rechter benedenhoek.

 

Bezienswaardigheden Gocek

 

  • Elke zondag is er markt met veel verse lokale producten.
  • 12 eilanden tour met kans om dolfijnen en/of zeeschildpadden te zien.
  • Regatta, jaarlijkse zeilraces op 19 mei en 10 november.
  • Gokceovacik, negen kilometer ten noordoosten, is een traditioneel Turks bergdorp.
  • Sarigerme, 29 kilometer ten westen van Gocek, met een mooi lang zandstrand waar soms schildpadden zijn. Het is een populaire omgeving om te wandelen, fietsen, zeilen, surfen en kitesurfen. Voor de kust ligt het kleine Baba eiland (Baba Adasi), een geliefde ankerplaats bij zeilers.
  • Dalyan op 32 kilometer ten noordwesten, een natuurgebied met strand en rotsgraven.
  • Fethiye en Oludeniz liggen circa 35 kilometer ten zuiden van het centrum.

 

 

Door het schone blauwe water omgeven door de groene dennenbossen, de stranden, de eilanden in de baai en de luchthaven Dalaman op korte afstand is Gocek een mooie en een rustige vakantie bestemming. Er is weliswaar veel jachtverkeer in de havens maar verder is de plaats een rustig vakantieoord, er wonen circa 4500 mensen in Gocek en in de zomermaanden neemt dit toe tot zo’n 7500, hetgeen voor een toeristische bestemming in de zomer niet veel is. Er zijn luxe 5-sterren hotels maar ook eenvoudige pensions vanaf 18 euro per nacht.