Nationaal Park Göreme

 

Het Nationale Park Göreme ligt in de historische regio Cappadocië in de provincie Nevsehir in de regio Centraal-Anatolië in Turkije. De vulkaan Erciyes die oprijst achter de stad Kayseri is verantwoordelijk voor het ontstaan van het unieke Cappadocische landschap. Het plateau van de Göreme vallei toont de gevolgen van erosie van vulkanisch tufsteen, een zachte poreuze steensoort die pilaren, zuilen en torens of schoorstenen tot wel 40 meter hoogte hebben gevormd. In de tufsteen torens werden woningen en kerken uitgehakt. Goreme Nationaal Park is een uitgestrekt gebied van 9.884 hectare met veel dorpen, rotskerken en de kerken van de Göreme vallei met de bijzondere schilderingen. Nationaal Park Göreme en de rotsen van Cappadocië is een gemengd, cultureel en natuurlijk, Unesco werelderfgoed. 

 

 

Göreme

 

Een excursie naar de kerken met fresco’s in de Göreme vallei begint bij de Elmali Kilise (Appelkerk), het volgende punt is de kerk van St. Barbara, hierna volgt de Yilanli Kilise (Slangenkerk), de Karanlik Kilise (donkere kerk), de Canrikli Killise (schoenenkerk) en het nonnenklooster Kiziar Kilise. Aan de overkant van de weg ligt de Tokali Kilise (gespkerk) deze kerk is de grootse in het gebied en heeft de wellicht de meest ontwikkelde fresco’s.

 

Derinkuyu


Naast de grotwoningen zijn er in Cappadocië 37 ondergrondse steden, een van de grootse ondergrondse steden is Derinkuyu (diepe bron). Vroeger woonden er in de ondergrondse stad zo’n 20.000 mensen op waarschijnlijk 18 verdiepingen. Alleen de eerste acht verdiepingen zijn open voor publiek. De tufstenen kamers waren aangename woonruimtes met een goede luchtcirculatie, een constante temperatuur en vochtigheidsgraad en vrij van insecten. Op de lagere verdiepingen zijn schuilkelders en de bronnen die vandaag de dag nog steeds worden gebruikt.

 

Avanos

 

 

Avanos ligt ten noorden van Göreme aan de oever van de Kizilirmak rivier, de rode rivier. De Kizilirmak is de langste rivier van Anatolië. De opvallende kleur van het water ontstaat door de donkerrode klei. Van deze klei wordt veel keramiek gemaakt die al in de oudheid werd geëxporteerd.

 

Toerisme

 

Sommige delen van Cappadocië zijn qua toerisme vrij druk maar het is ook mogelijk om van de meest begaanbare paden af te wijken en de minder bekende plekken op te zoeken. Het landschap van Cappadocië is geschikt voor paardrijden, wandelen, fietsen en ballonvaren. Een ballonvaarttocht kan het beste in de ochtend worden gemaakt als de lucht nog helder is, later op de dag kan er nevel hangen. In het gebied zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten van grotwoning tot hotel, de meest luxe is wellicht het Cappadocia Cave Resort & Spa in Uchisar.

 

 

    vakantie Turkije