Nationaal Park Göreme

 

Het Nationale Park Göreme ligt in de historische regio Cappadocië in de provincie Nevsehir in de regio Centraal-Anatolië in Turkije. De vulkaan Erciyes die oprijst achter de stad Kayseri is verantwoordelijk voor het ontstaan van het unieke Cappadocische landschap. Het plateau van de Göreme vallei toont de gevolgen van erosie van vulkanisch tufsteen, een zachte poreuze steensoort die pilaren, zuilen en torens of schoorstenen tot wel 40 meter hoogte hebben gevormd. In de tufsteen torens werden woningen en kerken uitgehakt. Goreme Nationaal Park is een uitgestrekt gebied van 9.884 hectare met veel dorpen, rotskerken en de kerken van de Göreme vallei met de bijzondere schilderingen. Nationaal Park Göreme en de rotsen van Cappadocië is een gemengd, cultureel en natuurlijk, Unesco werelderfgoed.

 

Göreme dal

 

In het Goreme dal liggen veel grotkerken en het is een openluchtmuseum. Een excursie naar Goreme voert langs het openluchtmuseum met de kerken met bijzondere schilderingen. Sommige fresco’s in de kerken van het Goremedal hebben beschadigingen, deze zouden zijn aangebracht door mensen die vroeger geloofden in de helende kracht van de schilderingen. Iemand die ziek was hakte in een fresco zijn naam en datum zodat God wist wie hij was, vervolgens dronk hij de fresco schilfers met water en hoopte op genezing.Een excursie naar de kerken met fresco’s in de Göreme vallei begint bij de Elmali Kilise (Appelkerk), het volgende punt is de kerk van St. Barbara, hierna volgt de Yilanli Kilise (Slangenkerk), de Karanlik Kilise (donkere kerk), de Canrikli Killise (schoenenkerk) en het nonnenklooster Kiziar Kilise. Aan de overkant van de weg ligt de Tokali Kilise (gespkerk) deze kerk is de grootse in het gebied en heeft de wellicht de meest ontwikkelde fresco’s.

 

Derinkuyu


Naast de grotwoningen zijn er in Cappadocië 37 ondergrondse steden, een van de grootse ondergrondse steden is Derinkuyu (diepe bron). Vroeger woonden er in de ondergrondse stad zo’n 20.000 mensen op waarschijnlijk 18 verdiepingen. Alleen de eerste acht verdiepingen zijn open voor publiek. De tufstenen kamers waren aangename woonruimtes met een goede luchtcirculatie, een constante temperatuur en vochtigheidsgraad en vrij van insecten. Op de lagere verdiepingen zijn schuilkelders en de bronnen die vandaag de dag nog steeds worden gebruikt.

 

Avanos

 

Avanos ligt ten noorden van Göreme aan de oever van de Kizilirmak rivier, de rode rivier. De Kizilirmak is de langste rivier van Anatolië. De opvallende kleur van het water ontstaat door de donkerrode klei. Van deze klei wordt veel keramiek gemaakt die al in de oudheid werd geëxporteerd.

 

Cappadocië

 

Cappadocië ligt in de regio Centraal-Anatolië in Turkije binnen de stedendriehoek Nevsehir, Kayseri en Nigde. Cappadocië is een bijzonder gebied met een landschap van tufgesteente. Het unieke landschap is ontstaan door de invloed van wind, regen en rivieren.

 

Het gebied staat op de werelderfgoed lijst en is deel van een nationaal park en wordt wel een van de grootste natuurwonderen van de wereld genoemd. Het is mogelijk om vanuit een luchtballon het tufsteen gebied te bekijken, in de omgeving zijn diverse bedrijven die een ballonvaarttocht organiseren.

 

Cappadocië is een uitgestrekt gebied, om een volledig beeld te krijgen van het hele gebied met alle nederzettingen zijn enkele dagen nodig.

 

Feeënschoorstenen

 

Het tufgesteente heeft pilaren, kegels, aardpiramiden of de zogenaamde feeënschoorstenen gevormd. In de grotere rotsblokken van het zachte gesteente werden vroeger woningen en kerken gebouwd.

 

De feeënschoorstenen zijn aardpiramiden en liggen vooral in de “Vallei van de Aardpiramiden” bij Urgup en in de “Liefdesvallei” bij Goreme. De feeënschoorstenen kunnen een hoogte van zo’n 30 meter bereiken en worden vaak vergeleken met asperges of fallische symbolen.

 

Uchisar

 

De plaats Uchisar ligt op een enorme vierkante rots op zeven kilometer van de plaats Nevsehir. In Uchisar zijn mooie grotwoningen uitgehakt. De kasteelrots is al van verre zichtbaar, in de rots waren talloze ondergrondse gangen en kamers. Oorspronkelijk woonden er in de rots zo’n 1.000 mensen, nu wordt de rots niet meer bewoond. Er is een schitterend uitzicht op de Goreme vallei en in de avond en nacht is de kasteelrots verlicht.

 

Urgup

 

Urgup ligt op twaalf kilometer van Uchisar. Urgup is een handige vertrekplaats voor een tocht door Cappadocië. In Urgup zijn goede accommodaties en goede verkeersverbindingen met het omliggende gebied. Veel huizen in Urgup zijn gedeeltelijk in de rotsen gebouwd.

 

Rozenvallei

 

In Ortahisar ligt een groot fort en de plaats is het meest gangbare vertrekpunt voor een bezoek aan de Rozenvallei en de Rode vallei. Beide valleien laten veel rood gevormde rotsformaties zien in een mooie groene omgeving. De twee valleien liggen achter elkaar, in de Rozenvallei liggen ook enkele kerken.

 

 

Sommige delen van Cappadocië zijn qua toerisme vrij druk maar het is ook mogelijk om van de meest begaanbare paden af te wijken en de minder bekende plekken op te zoeken. Het landschap van Cappadocië is geschikt voor paardrijden, wandelen, fietsen en ballonvaren.

 

Een ballonvaarttocht kan het beste in de ochtend worden gemaakt als de lucht nog helder is, later op de dag kan er nevel hangen. In het gebied zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten van grotwoning of grothotel tot gewoon hotel. De meest luxe is wellicht het Cappadocia Cave Resort & Spa in Uchisar.

Een excursie naar Cappadocië kan onder andere vanuit de kustplaatsen Alanya of  Antalya of Side.

 

Mooie en betaalbare hotels, pensions of grothotels