Ihlara vallei

 

De Ihlara vallei (Ihlara Vadisi) ligt 87 kilometer ten zuidwesten van Cappadocië in de provincie Aksaray in de regio Centraal-Anatolië. In het spectaculaire landschap van de vallei zijn veel grotten en kerken uitgehouwen in de rotsen. Er kan een wandeling door de kloof worden gemaakt vanaf het dorp Selime naar Ihlara. In de verborgen vallei is alleen de wind in de bomen en het ruisen van ondiep water te horen en er leven veel vogels, vlinders, kikkers en hagedissen. Het contrast tussen de groene Ihlara vallei en het kale landschap van het Anatolische plateau is groot. De Griekse naam voor de vallei was: het Peristrema dal (telkens weer kronkelend).

 

 

Selime

 

Selime ligt boven in de Ihlara vallei, op een begraafplaats staat de achthoekige Sultan Tombe.

 

Vanaf het dorpje Selime kan men door de kloof naar het dorp Ihlara wandelen. De wandeling heeft een afstand van ruim tien kilometer en kan in drie tot vier uur tijd gelopen worden.

 

Vanaf het eindpunt rijden er taxi’s terug naar het beginpunt. De wandeltocht loopt langs de Melendiz rivier. Er kan ook een kortere wandelroute gevolgd worden vanaf de heuvel bij Ihlara.

 

Bij de hut op de top van de heuvel kan geparkeerd worden, hierna volgt een steile afdaling over een betonnen trap van zo’n 300 treden. Een gedeelte van de kerken in de kloof zijn hier te bezichtigen.

 

Hasan Dagi

 

De Hasan Dagi of de Hasan berg is een inactieve vulkaan en ligt iets ten zuiden van de Ihlara vallei. Met een hoogte van 3268 meter is het de op een na hoogste berg van Centraal-Anatolië. Gesmolten sneeuw van de Hasan Dagi stroomt in de Melendiz rivier die in het zachte gesteente de diepe Ihlara kloof heeft uitgeslepen.

 

Er kan geklommen worden naar de top van de vulkaan, vanaf hier is er een prachtig uitzicht op de Turkse Anatolische hoogvlakte.

 

 

Kerken in de Ihlara kloof

 

 

In de kloof in volgorde vanaf Selima liggen de volgende kerken met de best bewaarde fresco’s. Bij het plaatsje Belisirma ligt de Direkli Kilise (kerk met de zuilen), hierna volgen de Bahattin Samanligi Kilise (kerk met de graanzolder) en de Damali Kilise (kerk met de veertig draken). De Sumbulu Kilise (kerk van de hyacint) heeft een versierde uit de rotsen gehouwen gevel. Bij de betonnen trap ligt de Agacli Kilise (kerk onder de boom), het pad volgend naar Ihlara leidt naar de Purenliseki Kilise (kerk met het terras) en de Kokar Kilise (geurende kerk). Aan de overkant van de rivier liggen de Karanlik Kale Kilise (donkere kasteelkerk) en de Egritas (kerk met de kapotte steen). Bij het eindpunt kan men een taxi terug nemen naar Selima.

 

Wandelen door de Ihlara vallei kan goed gecombineerd worden met een vakantie naar Cappadocië.

Er zijn ook sfeervolle hotels op korte afstand van de vallei.